Trendy żywieniowe w 100-leciu Niepodległej Polski – XX Sesja Ekologiczna
- By az
- 17 listopada, 2018
- Komentowanie nie jest możliwe
W dniu 14 listopada 2018 roku liczne grono młodzieży, nauczycieli oraz zaproszonych gości wzięło udział w zorganizowanej już po raz 20- ty sesji ekologiczno – prozdrowotnej pod hasłem „ Trendy żywieniowe w 100- leciu Niepodległej Polski”. Członkowie Szkolnego Kółka Ekologicznego i Gastronomicznego zachęcali społeczność lokalną do poznania zwyczajów i tradycji żywieniowych “dawniej i dzisiaj” na tle zdrowego stylu życia.
Stulecie Niepodległej Polski to czas szczególny. Z jednej strony pełen zadumy i wyciszenia, pozwalający na nowo odkryć to co najważniejsze w naszym życiu. Z drugiej natomiast to czas radości i możliwości kulinarnych oraz nowych technologii. Te i inne zwyczaje kulinarne wpływające na nasze drogocenne zdrowie przedstawił nasz gość- ekspert – pan dr inż. Mirosław Pysz -Dziekan Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia w Krakowie, który dokładnie wyjaśnij co i dlaczego powinno znaleźć się na stole , a w szczególności co wpływa na długowieczność osób w poszczególnych krajach i jak na tym tle przedstawia się dieta Polaków.
W dalszej części programu mogliśmy wysłuchać koncert wykonany przez uczniów naszej szkoły, a następnie młodzież przedstawiła 100 recept na 100- letnie życie. Oczywiście nie odbyło się bez degustacji pysznych dań przygotowanych przez klasy gastronomiczne pod nadzorem zawsze wnikliwych opiekunów, które przeniosły nas w chwilę marzeń kulinarnych z początku i końca naszego stulecia.