REKRUTACJA 2021 – 2022
- By pc
- 10 czerwca, 2021
- Komentowanie nie jest możliwe
OFERTA EDUKACYJNA SZKOŁY
NA ROK SZKOLNY 2021-2022
TECHNIKUM - 5 lat
Film przedstawiający ofertę edukacyjną - https://youtu.be/emrfTpF4PV8
* TECHNIK WETERYNARII – NOWOŚĆ !
Absolwent w zawodzie technik weterynarii jest przygotowany do pracy w lecznicach weterynaryjnych, w weterynaryjnej inspekcji sanitarnej, fermach przemysłowych, zakładach hodowli zwierząt, nadzorze sanitarno-weterynaryjnym. Może także samodzielnie prowadzić własną działalność. Uczeń ma możliwość uzyskania bezpłatnie prawa jazdy kategorii B.
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu maturalnego można kontynuować naukę na wybranym kierunku studiów.
W trakcie 5-letniej nauki na kierunku technik weterynarii będą realizowane m.in.
PRZEDMIOTY PRAKTYCZNE:
– anatomia i fizjologia zwierząt w praktyce
– analityka weterynaryjna
– wykonywanie zabiegów weterynaryjnych
– prowadzenie rozrodu i inseminacji zwierząt
– diagnozowanie chorób zwierząt
– prowadzenie kontroli i nadzoru weterynaryjnego
– prowadzenie produkcji zwierzęcej
PRZEDMIOTY TEORETYCZNE:
– anatomia i fizjologia zwierząt
– chów i hodowla zwierząt
– diagnostyka weterynaryjna
– higiena zwierząt rzeźnych i mięsa
– język angielski zawodowy
– kontrola i nadzór weterynaryjny
– profilaktyka i leczenie chorób zwierząt
– przepisy ruchu drogowego
Wybierając zawód technika weterynarii, będziesz uczyć się na poziomie rozszerzonym biologii.
Zdobędziesz następujące kwalifikacje zawodowe:
ROL.11 Prowadzenie chowu i inseminacji zwierząt
ROL.12 Wykonywanie weterynaryjnych czynności pomocniczych
* TECHNIK RACHUNKOWOŚCI – NOWOŚĆ!
Absolwent w zawodzie technik rachunkowości sprawnie wykonuje typowe zadania zawodowe, takie jak: prowadzenie rachunkowości, dokonywanie rozliczeń finansowych oraz przygotowywanie ich do weryfikacji, przechowywanie dokumentacji księgowej, nadzorowanie terminowej spłaty zobowiązań i ściąganie należności i roszczeń, wykonywanie typowych czynności planistycznych i analitycznych, obsługa komputera i wykonywanie podstawowych czynności biurowych. Zadania te wykonywane są w komórkach rachunkowości we wszystkich podmiotach gospodarczych, jednostkach i zakładach budżetowych, bankach i instytucjach ubezpieczeniowych, a także urzędach skarbowych i urzędach gmin.
* TECHNIK EKONOMISTA
Absolwent w zawodzie technik ekonomista będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: planowania i prowadzenia działalności gospodarczej, obliczania podatków, prowadzenia spraw kadrowo-płacowych, prowadzenia rachunkowości, wykonywania analiz i sporządzania sprawozdań z działalności podmiotów prowadzących działalność gospodarczą. Technik ekonomista znajdzie zatrudnienie w firmach produkcyjnych, handlowych i usługowych, urzędach administracji, urzędach skarbowych, biurach księgowych, bankach, sekretariatach, agencjach celnych, biurach maklerskich, towarzystwach ubezpieczeniowych, stowarzyszeniach i fundacjach, własnej firmie
* TECHNIK HANDLOWIEC
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik handlowiec będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: organizowania prac w zakresie przyjmowania dostaw oraz przygotowywania towarów do sprzedaży, wykonywania prac związanych z obsługą klientów oraz realizacją transakcji kupna i sprzedaży, prowadzenia działań reklamowych i marketingowych, organizowania i prowadzenia działalności handlowej, zarządzania działalnością handlową przedsiębiorstwa.
* TECHNIK HOTELARSTWA
Absolwent szkoły jest przygotowany do wykonywania zadań takich jak: fachowa i kompleksowa obsługa gościa hotelowego posługując się technikami pracy na stanowiskach w różnych rodzajach i kategoriach bazy hotelowej, organizowanie pracy w zakładzie hotelarskim, organizowanie usług gastronomicznych oraz prawidłowe obsługiwanie konsumenta, organizowanie i obsługiwanie kongresów, targów, zjazdów i innych imprez, organizowanie usług turystycznych i rekreacyjnych, wyposażanie i urządzanie wnętrza różnych jednostek hotelowych i gastronomicznych, współpracowanie z firmami świadczącymi usługi dla zakładów hotelarskich
* TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI
Absolwent szkoły w zawodzie technik organizacji turystyki potrafił: pracować jako animator czasu wolnego i organizować czas wolny gościom obiektów hotelowych, organizować pracę biura podróży, udzielać informacji turystycznej oraz rozwiązywać problemy turystów rozliczać świadczone usługi z kontrahentami, pilotami wycieczek, obsługiwać komputerowe programy użytkowe, pracować w charakterze przewodników i pilotów turystycznych. Technik organizacji turystyki znajdzie zatrudnienie w firmach zajmujących się organizacją i obsługą ruchu turystycznego oraz animacją czasu wolnego, w biurach podróży, hotelach, agroturystyce, punktach informacji turystycznej, stowarzyszeniach i organizacjach zajmujących się wspieraniem i rozwojem turystyki, hotelarstwa i gastronomii zarówno w Polsce, jak i na terenie całej Unii Europejskiej, w urzędach administracji państwowej na stanowiskach związanych z organizacją i promocją turystyki, w firmach cateringowych, restauracjach i obiektach bazy noclegowej (zakłady hotelarskie, ośrodki wypoczynkowe, pensjonaty, zajazdy, gościńce, schroniska, kwatery prywatne i inne a także współczesna baza ruchoma: promowa, żeglugowa, kolejowa, lotnicza)
* TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który łączy w sobie umiejętności kucharza, doradcy żywieniowego i organizatora usług gastronomicznych. Technik żywienia i usług gastronomicznych posiada umiejętności oceniania jakości żywności, dobierania parametrów jej przechowywania, sporządzania potraw, dekorowania, porcjowania i serwowania zgodnie ze sztuką obsługi konsumenta. Potrafi zaplanować i ocenić sposób żywienia różnych grup ludności, zorganizować produkcję gastronomiczną, jak również zaplanować i zrealizować usługi gastronomiczne. Absolwent w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, przechowywania i magazynowania artykułów spożywczych, oceniania jakości żywności, ekspedycji potraw i napojów, planowania, organizowania i realizacji usług gastronomicznych, fachowej i kompleksowej obsługi klienta, prawidłowego układania jadłospisów, również dla osób ze szczególnym wymaganiem żywieniowym, funkcjonalnej i estetycznej aranżacji stołów.
Wybierając zawód technika żywienia i usług gastronomicznych, będziesz uczyć się na poziomie rozszerzonym biologii
Zdobędziesz następujące kwalifikacje zawodowe:
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
* TECHNIK USŁUG KELNERSKICH
Technik usług kelnerskich to jeden z najważniejszych zawodów gastronomicznych, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy, co jest spowodowane rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi, także organizowaniem w lokalach coraz większej liczby przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu. Zawód technik usług kelnerskich jest odpowiedni dla osób otwartych, pozytywnie nastawionych do ludzi, którzy z łatwością komunikują się z otoczeniem. Absolwenci tego kierunku poszukiwani są przez pracodawców prowadzących zakłady gastronomiczne, którzy cenią pracownika dobrze wykształconego, wykonującego swoją pracę profesjonalnie, ze szczególną dbałością o wysoką jakość świadczonych usług. Bezpośredni kontakt z gośćmi wymaga od kelnera dużej koncentracji, odporności na stres, szczególnych predyspozycji psychofizycznych i wysokiej kultury osobistej oraz miłej aparycji.
-
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA (3 lata)
* SPRZEDAWCA
* KUCHARZ
* KELNER
* PRACOWNIK OBSŁUGI HOTELOWEJ
BRANŻOWA SZKOŁA II STOPNIA – 2 LATA
tryb zaoczny
* dla absolwentów Branżowych Szkół I stopnia i Zasadniczych Szkól Zawodowych
LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE
DLA DOROSŁYCH – 4 lata
tryb zaoczny
* Absolwenci Szkoły Branżowej I stopnia i Zasadniczych Szkół Zawodowych przyjmowani są do klasy II.
SZKOŁA POLICEALNA PRACOWNIKÓW
SŁUŻB MEDYCZNYCH I SPOŁECZNYCH
* Zawód: Opiekun medyczny (1,5 roku),
KWALIFIKACYJNE KURSY ZAWODOWE.
* Organizacja żywienia i usług gastronomicznych – HGT.12.
* Prowadzenie działalności handlowej – HAN.02.
———————————————————————————————————————————————–
Rekrutacja do klasy pierwszej
Technikum i Branżowej Szkoły I stopnia
w Zespole Szkół Nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni - rok szkolny 2021-2022
- Zarejestruj się w systemie rekrutacji poprzez wejście na adres:
https://malopolska.edu.com.pl/kandydat
2. Wydrukuj podanie i przynieś je do szkoły I wyboru
W Zespole Szkół nr 3 w Bochni w szkole podania można składać od 17 maja do 21 czerwca 2021 r. do godz. 15:00 w sekretariacie na I piętrze pokój 27
3. Od 25 czerwca do 14 lipca 2021 r. do godz. 15:00 należy dostarczyć świadectwo ukończenia szkoły podstawowej oraz zaświadczenie o wynikach egzaminu ósmoklasisty.
4. Publikacja list kandydatów zakwalifikowanych do przyjęcia - 22 lipca 2021 r.
Informacje o zakwalifikowaniu do przyjęcia do szkoły można też sprawdzić na stronie internetowej pod wyżej wskazanym adresem, wpisując swój login i hasło otrzymane podczas pierwszej rejestracji w systemie VULCAN.
5. Do 30 lipca 2021 do godz. 15:00 należy potwierdzić wolę nauki w Zespole Szkół Nr 3 poprzez dostarczenie oryginału świadectwa ukończenia szkoły podstawowej i zaświadczenia o wynikach egzaminu ósmoklasisty (o ile nie zostały złożone wcześniej w uzupełnieniu wniosku o przyjęcie do szkoły), karty informacyjnej oraz zaświadczenia lekarskiego zawierającego orzeczenie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia praktycznej nauki zawodu w danym zawodzie.
6.Ogłoszenie list przyjętych do szkoły oraz informacja o wolnych miejscach nastąpi 2 sierpnia 2021 roku do godz. 14:00. Listy zostaną wywieszone w hollu szkoły. Informację o przyjęciu do szkoły każdy kandydat może sprawdzić na stronie internetowej po wpisaniu swojego loginu i hasła.
7. Rekrutacja uzupełniająca zostanie przeprowadzona od 3 do 23 sierpnia 2021 r.
Niezbędne dokumenty:
a) podanie wydrukowane z systemu rekrutacji elektronicznej,
b) oryginał świadectwa ukończenia szkoły podstawowej i zaświadczenia o wynikach egzaminu ósmoklasisty,
c) karta informacyjna,
d) dwa zdjęcia – zdjęcia wykonane wg. zasad jak do dowodu osobistego.
e) charakterystyka osobowa kandydata /wzór wniosku na stronie szkoły oraz w sekretariacie – pokój 27 – I piętro/,
f) zaświadczenie lekarskie zawierające orzeczenie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia praktycznej nauki zawodu – skierowanie należy pobrać w sekretariacie – pokój 27 – I piętro/,
g) dla kandydatów do Branżowej Szkoły I stopnia – Umowa o praktyczną naukę zawodu, ew. pisemne zaświadczenie od pracodawcy, potwierdzające rozpoczęcie praktycznej nauki zawodu od 01.09.2021 r.
h) Po ogłoszeniu list przyjętych do Szkoły – orzeczenie lekarskie z badania do celów sanitarnych /skierowanie należy pobrać w sekretariacie – pokój 27 – I piętro. – dotyczy tylko zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych.
Terminy te nie dotyczą szkół policealnych, branżowych szkół II stopnia oraz szkół dla dorosłych na rok szkolny 2021/2022. Harmonogramy do tych szkół będą ogłaszane przez właściwego kuratora oświaty
W przypadku kandydatów do szkoły, którzy nie zostaną przyjęci w postępowaniu rekrutacyjnym na rok szkolny 2021/2022, o przyjęciu do tych szkół będzie decydował dyrektor szkoły.
————————————————————————————————————————-
REGULAMINY REKRUTACJI DO KLAS PIERWSZYCH TECHNIKUM
BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA,
LO DLA DOROSŁYCH
SZKOŁY POLICEALNEJ
ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 3 IM. KS. PROF. JÓZEFA TISCHNERA W BOCHNI
ROK SZKOLNY 2021/2022.
Informacje ogólne O REKRUTACJI – POBIERZ
1. Regulamin rekrutacji do Technikum 2021-2022
2. Regulamin rekrutacji do Szkoły Branżowej 2021-2022.
3. Regulamin rekrutacji do Liceum dla Dorosłych 2021-2022
4. Regulamin rekrutacji do Szkoły Policealnej 2021 – 2022
5. Regulamin rekrutacji do Branżowej Szkoły II stopnia.
# Przedmioty rozszerzone - Technikum 2021-2022
# Nauczane języki obce - Branżowa Szkoła I st.2021-2022
# informacje organizacyjne – Branżowa Szkoła II st. – 2021-2022
# Przedmioty rozszerzone, języki obce - LO dla Dorosłych 2021 – 2022
# informacje organizacyjne - Oferta Szkoła Policealna 2021-2022
Film promocyjny autorstwa uczniów ZS nr 3 w Bochni
KLIKNIJ I OBEJRZYJ – ZAPRASZAMY - https://youtu.be/emrfTpF4PV8Y
ADRES STRONY REJESTRACJI ELEKTRONICZNEJ - malopolska.edu.com.pl/Kandydat
WAŻNE INFORMACJE - w ogólnopolskim zestawieniu szkół ponadpodstawowych ogłoszonym przez ”Perspektywy” Technikum w ZS Nr 3 w Bochni otrzymało tytuły:
OGÓLNOPOLSKI ZNAK JAKOŚCI – SREBRNA SZKOŁA 2013
OGÓLNOPOLSKI ZNAK JAKOŚCI - BRĄZOWA SZKOŁA 2018
OGÓLNOPOLSKI ZNAK JAKOŚCI - SREBRNA SZKOŁA 2019
OGÓLNOPOLSKI ZNAK JAKOŚCI - SREBRNA SZKOŁA 2020
OGÓLNOPOLSKI ZNAK JAKOŚCI - ZŁOTA SZKOŁA 2021
W Rankingu Techników 2013, 2015 i 2016 w zawodzie technik hotelarstwa:
1 miejsce w Polsce,
W Rankingu Technikum 2014 w zawodzie technik ekonomista:
1 miejsce w Polsce,
ZAPRASZAMY RÓWNIEŻ – www.facebook.com/zs3bochnia
Dołącz do Nas !
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Klauzula informacyjna w procesie rekrutacji do szkoły
Na podstawie art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (UE) 2016/679 Dyrektor Zespołu Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni informuje, że:
Administratorem podanych danych osobowych jest Zespół Szkół Nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni przy ul. Krakowskiej 20, 32-700 Bochnia zwany dalej Administratorem;
- Inspektorem ochrony danych osobowych u Administratora jest Anna Gajewska-Mucha, kontakt: listowny na adres administratora, telefoniczny pod nr 14 6122729, e-mail: iod@zs3.bochnia.pl
- Dane osobowe są przetwarzane w celu przeprowadzenia procesu rekrutacji do szkół wchodzących w skład Zespołu Szkół Nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni, ul. Krakowska 20, na podstawie: art. 6 ust. 1 lit. c RODO, a dokładnie w celu wykonania obowiązku prawnego nałożonego art. 14 oraz art. 130 i nast. ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (Dz. U. z 2017 r., poz., 59 ze zm.) oraz na podstawie art. 9 ust. 2 lit. h RODO.
- Odbiorcami danych osobowych są upoważnieni pracownicy Administratora, organy i jednostki uprawnione do żądania danych osobowych w ramach prowadzonego przez siebie postępowania (np. prokuratura, policja, sąd), a także podmioty, którym dane zostaną powierzone do zrealizowania celów przetwarzania
- Dane nie są przekazywane do państwa trzeciego.
- Dane osobowe zgromadzone w procesie rekrutacji będą przechowywane nie dłużej niż do końca okresu, w którym uczeń będzie uczęszczał do szkoły (zgodnie z art. 160 ust. 1 ustawy Prawo Oświatowe), a w przypadku nieprzyjęcia do szkoły – przez okres jednego roku.
- Rodzicom /opiekunom prawnym/ kandydata przysługuje prawo dostępu do danych osobowych dziecka /kandydata/, żądania ich sprostowania lub usunięcia. Wniesienie żądania usunięcia jest równoznaczne z rezygnacją z udziału w procesie rekrutacji. Ponadto przysługuje im prawo do żądania ograniczenia przetwarzania w przypadkach określonych w art. 18 RODO.
- W ramach prowadzenia procesu rekrutacji dane nie są przetwarzane na podstawie art. 6 ust. 1 lit. e) lub f) RODO, zatem prawo do wniesienia sprzeciwu na podstawie art. 21 RODO nie przysługuje. Nie przysługuje również prawo do przenoszenia danych na podstawie art. 20 RODO.
- W trakcie przetwarzania danych na potrzeby procesu rekrutacji nie dochodzi do zautomatyzowanego podejmowania decyzji ani do profilowania, o których mowa w art. 22 ust. 1 i 4 RODO. Oznacza to, że żadne decyzje dotyczące przyjęcia do szkoły nie zapadają automatycznie oraz, że nie buduje się żadnych profili kandydatów.
- Rodzicom /opiekunom prawnym/ przysługuje prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, jeśli uznają, iż przetwarzanie danych osobowych w procesie rekrutacji narusza przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE.
- Podanie danych osobowych w formularzach i dołączonych dokumentach nie jest obowiązkowe, jednak jest warunkiem umożliwiającym ubieganie się o przyjęcie do szkoły. Niepodanie danych skutkuje odmową uczestnictwa w rekrutacji.