„Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2016”

  • By ml
  • 20 grudnia, 2016
  • Komentowanie nie jest możliwe

Grudzień upływa w atmosferze zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. W nawiązaniu do tych świąt, 9 grudnia w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie odbył się finał  VIII Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2016” oraz eliminacje do II Ogólnopolskiej „Olimpiady Kawy”. W konkursie wzięło udział 12 trzyosobowych zespołów z całej Polski. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z klasy III Tec w konkursie kulinarnym Maciej Kurek i Krzysztof Kulig natomiast w „Olimpiadzie Kawy” Karol Jarosz.

Każda drużyna miała 1,5 godziny na przygotowanie dań konkursowych. Wcześniej kapitan zespołu miał dodatkowe 20 minut, na wykonanie zadania technicznego, które polegało na filetowaniu ananasa, pomarańczy i grejpfruta oraz ułożeniu z nich kompozycji na półmisku. Zgodnie z regulaminem konkursu każdy zespół musiał przygotować zakąskę o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem tuszki świeżego śledzia, buraków i tłustego twarogu oraz wykwintne danie zasadnicze z wykorzystaniem piersi z gęsi, wiśni mrożonych i miodu pitnego dwójniaka. Profesjonalne jury techniczne i degustacyjne składające się z szefów kuchni renomowanych restauracji przyznawało punkty m.in. za:

  • przygotowanie mise en place,
  • czystość na stanowisku pracy,
  • profesjonalizm pracy,
  • wygląd stanowiska po zakończeniu pracy
  • kreatywność i estetykę podania,
  • dobór składników i smak.

Potrawy konkursowe to:

Marynowany śledź / żel z buraka / ptasie mleczko z nutką chrzanu /  kawior z zakwasu buraczanego / przepiórcze jajko obtaczane w popiele z cebuli / mikro liście

Pierś z gęsi / puree z palonej kapusty i zielonego groszku / sos wiśniowy / fondanty z batatów / garni: brukselka i strączki groszku cukrowego

Konkurencja baristyczna składała się z testu teoretycznego oraz etapu praktycznego,
w którym trzeba było przygotować espresso i cappuccino oraz wykazać się w „Cup testingu”.

Dla naszej drużyny było to kolejne cenne doświadczenie i możliwość sprawdzenia nie tylko umiejętności, ale także współpracy i odporności na stres spowodowany presją czasu i świadomością, że każdy ruch obserwują najlepsi szefowie kuchni.  Zespół wykazał się dużą kreatywnością  i wzorową organizacją pracy.

Reprezentantów  do konkursu kulinarnego przygotowywała pani Aneta Porwisz a do Olimpiady Kawy pani Anna Małyszek.

https://www.facebook.com/instanco/videos/1809895259281259/

Categories: Aktualności

Comments are closed.