Kuchnia bez granic

  • By ml
  • 31 marca, 2021
  • Komentowanie nie jest możliwe

W marcu zostały ogłoszone wyniki XXII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych organizowanego przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie. Konkurs objęty był honorowym patronatem Małopolskiego Kuratora Oświaty, Marszałka Województwa Małopolskiego oraz Prezydenta Miasta Krakowa.

Hasło, które przyświecało w tym roku, brzmiało: „KUCHNIA BEZ GRANIC’’.

Tegoroczna edycja konkursu, ze względu na sytuację epidemiczną związaną z COVID 19, przeprowadzona była w formie on line: uczestnicy przesłali recepturę i dokumentację fotograficzną swojej pracy.

Uczniowie 16 szkół z całej Polski rywalizowali w czterech kategoriach: kucharz, kelner, barman i cukiernik.

Efekty pracy uczestników konkursu w kategorii cukiernik oceniało jury w skład którego wchodzili:
Magdalena Kobos – właścicielka pracowni cukierniczej Miód na serce
Zbigniew Handziak – pracownia cukiernicza Hawełka
Krzysztof Wilk – pracownia cukiernicza Wilk

Zespół Szkół Nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni reprezentowała:

w kategorii cukiernik: Paulina Smoter z klasy 2Te.

Paulina zajęła III miejsce za przygotowanie tartaletki z japońską zieloną herbatą Matcha i włoskim serem ricotta serwowanej z kawiorem z granata.

 Zaangażowanie i pracowitość  naszej uczennicy mimo trudnych warunków została doceniona.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w rozwijaniu umiejętności i pasji kulinarnych.

Galeria zdjęć z konkursu: https://zsg1.pl/xxii-mksg-kategoria-cukiernik/

Relacja z tego wydarzenia: https://www.facebook.com/zsg.nr1/videos/vb.166523143430088/1817785508383456/?type=2&theater

 

Categories: Aktualności

Comments are closed.