Kuchnia bez granic
- By ml
- 31 marca, 2021
- Komentowanie nie jest możliwe
W marcu zostały ogłoszone wyniki XXII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych organizowanego przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie. Konkurs objęty był honorowym patronatem Małopolskiego Kuratora Oświaty, Marszałka Województwa Małopolskiego oraz Prezydenta Miasta Krakowa.
Hasło, które przyświecało w tym roku, brzmiało: „KUCHNIA BEZ GRANIC’’.
Tegoroczna edycja konkursu, ze względu na sytuację epidemiczną związaną z COVID 19, przeprowadzona była w formie on line: uczestnicy przesłali recepturę i dokumentację fotograficzną swojej pracy.
Uczniowie 16 szkół z całej Polski rywalizowali w czterech kategoriach: kucharz, kelner, barman i cukiernik.
Efekty pracy uczestników konkursu w kategorii cukiernik oceniało jury w skład którego wchodzili:
Magdalena Kobos – właścicielka pracowni cukierniczej Miód na serce
Zbigniew Handziak – pracownia cukiernicza Hawełka
Krzysztof Wilk – pracownia cukiernicza Wilk
Zespół Szkół Nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni reprezentowała:
– w kategorii cukiernik: Paulina Smoter z klasy 2Te.
Paulina zajęła III miejsce za przygotowanie tartaletki z japońską zieloną herbatą Matcha i włoskim serem ricotta serwowanej z kawiorem z granata.
Zaangażowanie i pracowitość naszej uczennicy mimo trudnych warunków została doceniona.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w rozwijaniu umiejętności i pasji kulinarnych.
Galeria zdjęć z konkursu: https://zsg1.pl/xxii-mksg-kategoria-cukiernik/
Relacja z tego wydarzenia: https://www.facebook.com/zsg.nr1/videos/vb.166523143430088/1817785508383456/?type=2&theater