„Kuchenna awangarda”

  • By ml
  • 15 grudnia, 2014
  • Komentowanie nie jest możliwe

W dniu 9 grudnia 2014 roku uczniowie klas o profilu gastronomicznym i hotelarskim (2Ted, 3Tec, 3Tee, 4 Tec) wybrali się na wycieczkę do Katowic. Celem podróży był pokaz kuchni molekularnej autorstwa cenionego szefa kuchni – Łukasza Konika. W mediach określanego, jako najlepszego kucharza wśród naukowców i najlepszego naukowca wśród kucharzy. Łukasz Konik przybliżył młodzieży temat kuchni molekularnej. W trakcie pokazu oczarował publiczność dymiącymi drinkami, marchewkowym kawiorem, świeżo wędzonym łososiem, kurczakiem smażonym w wodzie czy też lodami pomidorowymi. Stosowanie trehalozy, izomaltu, alginianu, lakatatu wapnia czyli substancji wyizolowanych z naturalnych surowców, w przyszłości będzie nieodłącznym elementem przygotowania każdego posiłku. Natomiast wykorzystanie ciekłego azotu w kuchni jest wysoce efektowne, ale ze względu na niską temperaturę użycia – 196oC,  jest nadal bardzo niebezpieczne. Pokaz był bardzo interesujący i poszerzył wiadomości uczestników z zakresu nowych metod i technik kulinarnych.

Opiekunowie: E. Góra, K. Kielar-Drabina, J. Ludew

 

 

 

Categories: Aktualności

Comments are closed.