Gotowanie z mistrzem.

  • By pc
  • 9 grudnia, 2013
  • Komentowanie nie jest możliwe

21 listopada gościliśmy w szkole menagerów z The Restaurant Group PLC ze Szkocji – Macieja Czachora i Michała Janowca. Michał  jest absolwentem Naszego technikum gastronomicznego i postanowił odwiedzić szkołę i opowiedzieć obecnym uczniom o swojej drodze zawodowej, a także wspólnie z nimi, stanąć przy stanowisku pracy i podzielić się własnym doświadczeniem.

Goście zaprezentowali swoją firmę, która zarządza kilkuset restauracjami w Wielkiej Brytanii  m.in. Frankie & Bennys , Coast to Coast,  Filling Station,  Pub Division,  Chiquito,  Little Frankies, Garfunkels, Concessions.

Głównym celem odwiedzin było omówienie współpracy pomiędzy szkołą a The Restaurant Group dotyczącej praktyk  uczniowskich  i  wymiany doświadczeń zawodowych. Celem spotkania było także przeprowadzenie konkursu gastronomicznego na nowatorsko przyrządzonego i podanego burgera w restauracji. Burger miał być wykonany według własnego pomysłu i własnej receptury z przygotowanych wcześniej  składników, które w większość stanowiły te przywiezione przez gości ze Szkocji – niedostępne na polskim rynku, ponieważ przygotowywane są wyłącznie dla  The Restaurant Group PLC.

Uczniowie  rywalizowali w sześciu 3-osobowych zespołach. Zwycięskim okazał się zespół w składzie Sabina Koprowska,  Nikodem Put i Mateusz Marszałek z klasy II, kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.  Michał Janowiec przyznał jeszcze wyróżnienie dla Gabrieli Biernat z klasy III te b,  za nowatorskie podejście do smaku burgera – dodatek do sosu nutki sosu nuttela. 

Uczniom gratulujemy !!!

Mamy nadzieję, że współpraca będzie układała się pomyślnie i już wkrótce dojdzie do ponownego spotkania i wspólnych zajęć warsztatowych. 

Categories: Aktualności

Comments are closed.