Gotowanie z mistrzem.
- By pc
- 9 grudnia, 2013
- Komentowanie nie jest możliwe
21 listopada gościliśmy w szkole menagerów z The Restaurant Group PLC ze Szkocji – Macieja Czachora i Michała Janowca. Michał jest absolwentem Naszego technikum gastronomicznego i postanowił odwiedzić szkołę i opowiedzieć obecnym uczniom o swojej drodze zawodowej, a także wspólnie z nimi, stanąć przy stanowisku pracy i podzielić się własnym doświadczeniem.
Goście zaprezentowali swoją firmę, która zarządza kilkuset restauracjami w Wielkiej Brytanii m.in. Frankie & Bennys , Coast to Coast, Filling Station, Pub Division, Chiquito, Little Frankies, Garfunkels, Concessions.
Głównym celem odwiedzin było omówienie współpracy pomiędzy szkołą a The Restaurant Group dotyczącej praktyk uczniowskich i wymiany doświadczeń zawodowych. Celem spotkania było także przeprowadzenie konkursu gastronomicznego na nowatorsko przyrządzonego i podanego burgera w restauracji. Burger miał być wykonany według własnego pomysłu i własnej receptury z przygotowanych wcześniej składników, które w większość stanowiły te przywiezione przez gości ze Szkocji – niedostępne na polskim rynku, ponieważ przygotowywane są wyłącznie dla The Restaurant Group PLC.
Uczniowie rywalizowali w sześciu 3-osobowych zespołach. Zwycięskim okazał się zespół w składzie Sabina Koprowska, Nikodem Put i Mateusz Marszałek z klasy II, kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Michał Janowiec przyznał jeszcze wyróżnienie dla Gabrieli Biernat z klasy III te b, za nowatorskie podejście do smaku burgera – dodatek do sosu nutki sosu nuttela.
Uczniom gratulujemy !!!
Mamy nadzieję, że współpraca będzie układała się pomyślnie i już wkrótce dojdzie do ponownego spotkania i wspólnych zajęć warsztatowych.