Czy zdrowe i racjonalne żywienie może być smaczne?

  • By ml
  • 25 czerwca, 2021
  • Komentowanie nie jest możliwe

Na zajęciach realizowanych w ramach projektu Centrum Kompetencji Zawodowych Ścieżką Indywidualnego Rozwoju ucznia i nauczyciela grupa fanek zdrowego stylu życia , poznała zagadnienia z dziedziny dietetyki, psychodietetyki, sportu i racjonalnego żywienia. Uczennice wraz z prowadzącą zajęcia p. Anetą Wojcieszek udowodniły, że fit potrawy są pyszne, zdrowe i kolorowe, a warzywa  i owoce są podstawą i bazą do wielu posiłków. Na zajęciach,  „fit dziewczyny” sporządzały zdrowe posiłki począwszy od śniadania do kolacji. Na śniadanie uczennice podały:  owsiankę o smaku Bounty, pysze sałatki, grzanki z pieczonym burakiem i twarogiem oraz zdrowotne koktajle o różnym działaniu na organizm człowieka. Pierwszy to koktajl  przeciwzapalny, drugi orzeźwiający, idealny na upały, a ostatni to koktajl potreningowy. Na obiad podano lekką zupę a´la ratatouille, kurczaka z soczewicą i warzywami, spaghetti z cukinii oraz makaron ryżowy z indykiem i warzywami, a na deser pyszne fit batoniki jaglane. Warto podkreślić, że zdrowy styl życia to nie tylko zdrowa i zbilansowana dieta,  ale też, i co najważniejsze aktywność fizyczna, która jest podstawą piramidy żywienia.  We wtorkowe popołudnie uczennice wraz nauczycielem trenowały nordic walking, który był połączony  z ćwiczeniami siłowymi  na świeżym powietrzu.

Spotkania spowodowały zmianę nastawienia do odżywiania, a także rozwój potencjału fizycznego i psychodietetycznego uczestniczek, co wzmocniło w nich poczucie własnej wartości.

Zachęcamy Wszystkich do zdrowego stylu życia!!! Nie tylko uczniów, ale rodziców i opiekunów.

Categories: Aktualności

Comments are closed.