Czy zdrowe i racjonalne żywienie może być smaczne?
- By ml
- 25 czerwca, 2021
- Komentowanie nie jest możliwe
Na zajęciach realizowanych w ramach projektu Centrum Kompetencji Zawodowych Ścieżką Indywidualnego Rozwoju ucznia i nauczyciela grupa fanek zdrowego stylu życia , poznała zagadnienia z dziedziny dietetyki, psychodietetyki, sportu i racjonalnego żywienia. Uczennice wraz z prowadzącą zajęcia p. Anetą Wojcieszek udowodniły, że fit potrawy są pyszne, zdrowe i kolorowe, a warzywa i owoce są podstawą i bazą do wielu posiłków. Na zajęciach, „fit dziewczyny” sporządzały zdrowe posiłki począwszy od śniadania do kolacji. Na śniadanie uczennice podały: owsiankę o smaku Bounty, pysze sałatki, grzanki z pieczonym burakiem i twarogiem oraz zdrowotne koktajle o różnym działaniu na organizm człowieka. Pierwszy to koktajl przeciwzapalny, drugi orzeźwiający, idealny na upały, a ostatni to koktajl potreningowy. Na obiad podano lekką zupę a´la ratatouille, kurczaka z soczewicą i warzywami, spaghetti z cukinii oraz makaron ryżowy z indykiem i warzywami, a na deser pyszne fit batoniki jaglane. Warto podkreślić, że zdrowy styl życia to nie tylko zdrowa i zbilansowana dieta, ale też, i co najważniejsze aktywność fizyczna, która jest podstawą piramidy żywienia. We wtorkowe popołudnie uczennice wraz nauczycielem trenowały nordic walking, który był połączony z ćwiczeniami siłowymi na świeżym powietrzu.
Spotkania spowodowały zmianę nastawienia do odżywiania, a także rozwój potencjału fizycznego i psychodietetycznego uczestniczek, co wzmocniło w nich poczucie własnej wartości.
Zachęcamy Wszystkich do zdrowego stylu życia!!! Nie tylko uczniów, ale rodziców i opiekunów.