Dieta Śródziemnomorska – Dietą Życia !
- By admin
- 8 grudnia, 2006
- Komentowanie nie jest możliwe
Dnia 5 grudnia 2006 roku w naszej szkole odbyła się sesja ekologiczna, której tematem była „dieta śródziemnomorska”, uznawana za dietę życia.
Organizatorami sesji były mgr Aneta Gądek, mgr Kinga Placek, mgr Ewelina Chyćko oraz mgr Aneta Zagata. Na sesję przybyli przedstawiciele Klubu Ekologicznego, Starostwa oraz szkół średnich. Uczniowie naszej szkoły przygotowali krótkie prezentacje na temat: „diety śródziemnomorskiej”, oraz ważnych jej składników a mianowicie „oliwy i oliwki z oliwek”, „owoców morza”, „orkiszu”, „warzyw i owoców”, „przypraw”. Dieta śródziemnomorska jest to tak zwana „dieta naturalna”. Nie jest właściwie dietą odchudzającą, ale sposobem odżywiania na całe życie.
Charakterystyczną jej cechą jest ograniczenie spożycia mięsa i odżywianie się przede wszystkim produktami pochodzenia roślinnego: owocami, warzywami i nasionami zbóż. Jest popularna w południowej Francji, we Włoszech, Hiszpanii.i Grecji. Można ją polecić właściwie każdemu, zwłaszcza osobom ze skłonnością do nadciśnienia i z podwyższonym poziomem cholesterolu. Dieta ta chroni przed miażdżycą, chorobami serca, zawałami, opóźnia proces starzenia i pomaga utrzymać stałą wagę.
Po zakończeniu prezentacji, wszyscy zgromadzeni udali się na mały poczęstunek, by na własnym podniebieniu przekonać się o walorach smakowych diety śródziemnomorskiej. Przysmakami, które przyciągnęły szczególną uwagę były chleb z oliwkami, ciasteczka orkiszowe, koreczki krabowe oraz wspaniałe dekoracje.
Podsumowując tegoroczną sesję, możemy stwierdzić, że dieta śródziemnomorska nie bez powodu nazywana jest „dietą życia”. Jak wykazały ostatnie badania, jest bardzo zdrowa, co jeszcze bardziej zwiększyło jej popularność. Myślę, ze dzięki taj sesji wielu z nas wzbogaciło swoją wiedzę na jej temat.