„Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2016”
- By ml
- 20 grudnia, 2016
- Komentowanie nie jest możliwe
Grudzień upływa w atmosferze zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. W nawiązaniu do tych świąt, 9 grudnia w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie odbył się finał VIII Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2016” oraz eliminacje do II Ogólnopolskiej „Olimpiady Kawy”. W konkursie wzięło udział 12 trzyosobowych zespołów z całej Polski. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z klasy III Tec w konkursie kulinarnym Maciej Kurek i Krzysztof Kulig natomiast w „Olimpiadzie Kawy” Karol Jarosz.
Każda drużyna miała 1,5 godziny na przygotowanie dań konkursowych. Wcześniej kapitan zespołu miał dodatkowe 20 minut, na wykonanie zadania technicznego, które polegało na filetowaniu ananasa, pomarańczy i grejpfruta oraz ułożeniu z nich kompozycji na półmisku. Zgodnie z regulaminem konkursu każdy zespół musiał przygotować zakąskę o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem tuszki świeżego śledzia, buraków i tłustego twarogu oraz wykwintne danie zasadnicze z wykorzystaniem piersi z gęsi, wiśni mrożonych i miodu pitnego dwójniaka. Profesjonalne jury techniczne i degustacyjne składające się z szefów kuchni renomowanych restauracji przyznawało punkty m.in. za:
- przygotowanie mise en place,
- czystość na stanowisku pracy,
- profesjonalizm pracy,
- wygląd stanowiska po zakończeniu pracy
- kreatywność i estetykę podania,
- dobór składników i smak.
Potrawy konkursowe to:
Marynowany śledź / żel z buraka / ptasie mleczko z nutką chrzanu / kawior z zakwasu buraczanego / przepiórcze jajko obtaczane w popiele z cebuli / mikro liście
Pierś z gęsi / puree z palonej kapusty i zielonego groszku / sos wiśniowy / fondanty z batatów / garni: brukselka i strączki groszku cukrowego
Konkurencja baristyczna składała się z testu teoretycznego oraz etapu praktycznego,
w którym trzeba było przygotować espresso i cappuccino oraz wykazać się w „Cup testingu”.
Dla naszej drużyny było to kolejne cenne doświadczenie i możliwość sprawdzenia nie tylko umiejętności, ale także współpracy i odporności na stres spowodowany presją czasu i świadomością, że każdy ruch obserwują najlepsi szefowie kuchni. Zespół wykazał się dużą kreatywnością i wzorową organizacją pracy.
Reprezentantów do konkursu kulinarnego przygotowywała pani Aneta Porwisz a do Olimpiady Kawy pani Anna Małyszek.
https://www.facebook.com/instanco/videos/1809895259281259/