„Na ścieżce turystyki kulinarnej” – podsumowanie.

  • By pc
  • 20 grudnia, 2014
  • Komentowanie nie jest możliwe

8 grudnia br. Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Krakowie zorganizował konferencję podsumowującą dotychczasową realizację cyklu Warsztatów Kulinarnych „Na ścieżce turystyki kulinarnej”. W konferencji uczestniczyli przedstawiciele placówek oświatowych, w których organizowane były warsztaty oraz tych, które chciałyby uczestniczyć w kolejnych edycjach wydarzenia. Otwarcia konferencji oraz przeprowadzenia prelekcji dotyczącej realizacji mechanizmów administrowanych przez ARR dokonał Dyrektor OT w Krakowie Pan Bogusław Wiśniewski. Pan Dyrektor zwrócił szczególna uwagę na programy dotyczące zdrowego odżywiania „Owoce i warzywa w szkole” i „Mleko w szkole” oraz omówił kampanię „Trzy Znaki Smaku”, która promuje produkty wytwarzane w ramach unijnych systemów jakości żywności. Produkty certyfikowane były używane podczas warsztatów kulinarnych w każdej placówce oświatowej, stąd też dyrektorzy szkół wraz z nauczycielami z zainteresowaniem wsłuchiwali się w informacje przekazywane na spotkaniu na temat żywności chronionej unijnymi znakami jakości. W dalszej części spotkania głos zabrali eksperci kulinarni Pan Michał Henzel i Pan Marek Galica, którzy realizowali tegoroczną edycję warsztatów kulinarnych w małopolskich szkołach. Podzielili się swoimi uwagami i spostrzeżeniami wskazując możliwości jeszcze lepszej współpracy z młodymi adeptami sztuki kulinarnej. Podczas dyskusji dyrektorzy i nauczyciele prezentowali swoje pomysły na udoskonalenie przyszłorocznej edycji warsztatów. W konferencji wzięli udział Pani Joanna Ludew i  Piotr Czekaj.

                                                  

Categories: Aktualności

Comments are closed.