Kucharz
Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych i zajęcia praktyczne u pracodawców. Przykładowe zadania zawodowe kucharza to:
• sporządzanie różnego rodzaju potraw, napojów, ciast i deserów,
• obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw,
• przeprowadzanie oceny surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwie nimi gospodarowanie,
• zabezpieczanie owoców, półproduktów i wyrobów gotowych przed zepsuciem,
• dokonywanie wstępnej obróbki surowców oraz gastronomicznego rozbioru mięs,
• różnymi technikami i metodami wykonanie różnego asortymentu potraw z warzyw, owoców, grzybów, mleka i przetworów, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb, oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich oraz wyrobów garmażeryjnych,
• posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami służącymi do przygotowywania potraw i napojów oraz prowadzenie ich bieżącej konserwacji,
• wykończanie , porcjowanie i wydanie wyrobów kulinarnych,
• przygotowywanie potraw, napojów i deserów na przyjęcia okolicznościowe,
• przygotowywanie potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów oraz podstawowych potraw dla różnych diet.
W zawodzie przewidziana jest jedna kwalifikacja T.6. Sporządzanie potraw i napojów.
Dodatkowo po potwierdzeniu kwalifikacji T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych np. na kursie kwalifikacyjnym oraz uzyskaniu wykształcenia średniego np. w L.O. dla dorosłych w naszej szkole lub innej, uzyskuje się automatycznie tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych.