Żywność przeciwnowotworowa – profilaktyka dla każdego

  • By admin
  • 13 grudnia, 2010
  • Komentowanie nie jest możliwe
Istnieje wiele produktów, które według obecnego stanu wiedzy mają właściwości przeciwnowotworowe. W obliczu obecnych danych, co druga osoba będzie chora na nowotwór, dlatego nie należy lekceważyć znaczenia spożywania świeżych produktów, jako elementu zdrowego trybu życia. Najwyższy poziom składników odżywczych mają produkty surowe, dlatego należy spożywać ich jak najwięcej, nawet, jeśli ograniczamy się do owoców i soków warzywnych.

Znana jest grupa przeciwutleniaczy (witaminy A, C, E, oraz składniki mineralne selen i cynk neutralizujące wolne rodniki), które pomagają układowi odpornościowemu skutecznie funkcjonować. Te witaminy i składniki mineralne odgrywają kluczową rolę w profilaktyce niekontrolowanego zachowania komórek rakowych.

Dieta przeciwnowotworowa zawiera produkty z pszennej mąki pełnoziarnistej, fasolę, groch, oraz niewielkie ilości odtłuszczonego mleka i nabiału, drobiu i ryb. Pożywienie powinno być gotowane na parze, pieczone, duszone, lub lekko przypiekane na ruszcie. Powinno się unikać tłuszczów pod postacią sosów, kremów i innych tłustych dodatków. Co najmniej dwa razy dziennie należy spożywać ciemno-pomarańczowe lub zielonolistne warzywa, co pozwoli zaopatrywać  organizm w optymalne dawki beta-karotenu, witaminę A i kwas foliowy.

Witamina A i β-karoten jako przeciwutleniacze chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Najcenniejsze ich źródła to pomarańcze, cytryny, melon, mango, pomidory, papaja, żółta, czerwona i zielona papryka, marchew, kapusta włoska, brokuły, kapusta biała, morele i brzoskwinie.

Przez kilka ostatnich lat wiele mówi się o składnikach antynowotworowych występujących w pomidorach. Raport opublikowany przez amerykański Narodowy Instytut Raka, porównał wyniki 72 różnych programów badawczych mających na celu określenie związku pomiędzy zapadalnością na raka, a konsumpcją pomidorów. Wyniki niemal połowy opublikowanych analiz wykazały, że osoby, w których diecie znajduje się dużo pomidorów lub ich przetworów, o wiele rzadziej (przeciętnie 0 40%), zapadają na kilkanaście różnych rodzajów nowotworów w porównaniu z osobami jedzącymi niewielkie ilości tych produktów. Przeciwutleniaczem bardzo obficie występującym w pomidorach jest likopen. Jednak badania wskazują na to że sam likopen nie jest w stanie dać tak wyraźnego efektu przeciwnowotworowego jak całe pomidory. Dlatego też naukowcy sądzą, że sekret dobroczynnej aktywności pomidorów kryje się w skomplikowanym współdziałaniu wielu wchodzących w ich skład substancji.

Chcąc zapobiec nowotworom należy spożywać co najmniej dwa razy dziennie owoce cytrusowe zawierające bioflowonaidy uzupełniające i wzmacniające przeciwutleniające właściwości witaminy C, którą cytrusy zawierają w dużych ilościach.Należy też często spożywać warzywa z rodziny kapustnych, tj. brokuły, kapustę, brukselkę i rzeżuchę – wszystkie zawierają indole, stymulujące wytwarzanie glutationu peroksydazy, enzymu o właściwościach przeciwutleniających. Uważa się, że indole zobojętniają nadmiar estrogenów, mogących szczególnie powodować raka piersi. Warzywa te zawierają także wysoki poziom witaminy C i jeśli tylko można je spożywać na surowo lub lekko podgotowane na parze, aby zachować zawartość indoli.

Innymi warzywami  zapobiegającymi występowaniu nowotworów są czosnek

i cebula. Czosnek działa jak związek chelatujący, co oznacza że przyczepia się do toksyn m.in. do potencjalnie rakotwórczych metali ciężkich np. kadmu

z papierosów i usuwa je z organizmu. Cebula zachowuje się tak samo jak czosnek, tylko w mniejszym stopniu. Oba te warzywa zawierają alliacyn, związek o silnym działaniu odtruwającym. Ponadto czosnek pobudza białe krwinki, które żywią się komórkami rakotwórczymi.Aby pokryć zapotrzebowanie organizmu na błonnik zaleca się spożywać co najmniej sześć porcji dziennie produktów z pszennej mąki pełnoziarnistej; porcję fasoli lub grochu.Uważa się również, że zdrowo jest spożywać dziennie łyżeczkę zmieszanych ziaren tj. siemię lniane, ziarna dyni, słonecznika i sezamu. Zawierają one lignany, związki znajdujące się w twardej, zewnętrznej łusce ziarna.Lignany są fitoestrami i mogą pomagać w obniżeniu zbyt wysokiego poziomu estrogenu w organizmie. Nadmiar estrogenu sprzyja powstawaniu nowotworów związanych z działaniem hormonów np. raka piersi, jajników i macicy. Cennym źródłem linonanów są także soja, tofu. Być może dlatego zachorowalność na raka związanego z działaniem hormonów jest niższa .Spożycie kalorii powinno się ograniczać tak, aby utrzymać odpowiednią masę ciała. Należy także unikać produktów wędzonych, konserwowanych i zawierających azotyny.

Innym czynnikami, które pomagają uniknąć nowotworów, są regularne ćwiczenia fizyczne           i kontrola stresu. Ponadto trzeba wystrzegać się alkoholu oraz palenia tytoniu pod wszelkimi postaciami tj. papierosów, fajek, cygar, a także sytuacji kiedy jest się biernym palaczem. Należy się wystrzegać promieniowania, zanieczyszczonego powietrza i wody oraz innych czynników rakotwórczych.

 

Zalecenia żywieniowe

1.) Utrzymaj odpowiednią wagę ciała.
2.) Ograniczaj spożycie tłuszczów.
3.) Jedz dużo pokarmów bogatych w błonnik np. produkty z pełnoziarnistej

mąki pszennej, ziarna.

4.) Jedz codziennie pokarmy bogate w witaminę A(beta-karoten) i witaminę C.
5.) Jadaj warzywa kapustne.
6.) Ograniczaj spożycie produktów konserwowanych, wędzonych, zawierających azotany.
7.) Ograniczaj spożycie alkoholu.

Opracowała : Aneta Wojcieszek

Categories: Aktualności

Comments are closed.