ZWYCIĘSTWO BAZYLIOWEJ PANNY COTTY
- By pc
- 4 czerwca, 2014
- Komentowanie nie jest możliwe
W dniu 29 maja 2014 roku w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej odbył się konkurs „Młodzi gotują2014”. W tym roku tematem przewodnim były „Warzywa na przystawkę i warzywny potaź”. Dla nie wtajemniczonych potaź oznacza staropolską zupę.
Rywalizacja obejmowała dwie części pisemną i praktyczną. Uczestnicy w ciągu 180 minut musieli przygotować dwie potrawy. W konkursie wzięły udział dwie uczennice Zespołu Szkół nr 3 w Bochni Sabina Koprowska kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, oraz Gabriela Mochel kształcąca się w zawodzie kucharz, pod opieką Joanny Ludew nauczyciela przedmiotów gastronomicznych. Jako przystawkę dziewczyny przygotowały bazyliową panna cottę w towarzystwie rozmarynowej marchewki oraz krem pietruszkowo-gruszkowy z prażonymi migdałami. Swoja wiedzą teoretyczną i potrawami zachwyciły jurorów i zdobyły pierwsze miejsce spośród piętnastu drużyn uczestniczących w konkursie. Przewodniczącym jury był Adrian Feliks – uczestnik II edycji programu Top Chef a główna nagrodą były vouchery na bezpłatne warsztaty kulinarne z mistrzem – Adrianem Feliksem.