XXII Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności i Żywieniu
- By ml
- 16 stycznia, 2018
- Komentowanie nie jest możliwe
Jak co roku, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu zaprosił nas do uczestnictwa w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywności i Żywieniu. Tematyka wiodąca tegorocznej edycji dotyczyła owoców i warzyw oraz ich przetwórstwa i roli w żywieniu człowieka. W etapie szkolnym najlepsze wyniki uzyskali uczniowie klasy II Te D – Jessica Bukowska oraz Karol Stabrawa. I to właśnie oni dnia 12 stycznia 2018 r. reprezentowali naszą szkołę podczas etapu okręgowego w Krakowie, rywalizując w grupie stu uczestników o awans do etapu centralnego. Eliminacje okręgowe polegały na rozwiązaniu testu z tematyki wiodącej oraz z podstawowych wiadomości dotyczących żywienia i żywności a także z zakresu biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej. W przerwie rywalizacji, organizatorzy przygotowali dla uczestników i ich opiekunów spotkanie warsztatowe z kucharzami Hotelu Novotel oraz Restauracji Wierzynek. Prowadzący pokaz okazali się świetnymi nauczycielami w niezwykły sposób udowadniając, że każdy może tworzyć sztukę na talerzu!
Poziom tegorocznej olimpiady okazał się bardzo wysoki – niestety zbyt wysoki aby uzyskać kwalifikację do ogólnopolskiego etapu. Pomimo tego dla Jessicy i Karola było to duże doświadczenie – mobilizujące do walki o indeks w przyszłym roku! Do czego już teraz się zobowiązali.