XIII miejsce Mateusza w konkursie „Polskie Inspiracje Kulinarne”
- By admin
- 15 marca, 2010
- Komentowanie nie jest możliwe
Mateusz Mucha uczeń klasy IV TEe zajął XIII miejsce w stojącym na bardzo wysokim poziomie konkursie „POLSKIE INSPIRACJE KULINARNE”. Każdy uczestnik konkursu miał za zadanie wykonać dwie potrawy podawane na zimno (jedną o smaku słonym, drugą o smaku słodkim), które nawiązywały do tematu konkursu. Wszystkich uczestników oceniało surowe jury złożone z zawodowców oraz wylosowanych nauczycieli. W jury przewodniczył – p. Zbigniew Kurleto – członek Elitarnego Klubu Szefów Kuchni. Mateusz pod opieka pani mgr inż. Anety Wojcieszek przygotował jako potrawę słoną:
„COMBER Z SARNY NADZIEWANY KREMEM RYDZOWO-KURKOWYM W TOWARZYSTWIE KRĄŻKÓWWARZYWNYCH” oraz potrawę słodką: „KÓSZKI MIODOWE WYPEŁNIONE KREMEM CYTRYNOWYM Z NUTKĄ HERBACIANO-MIĘTOWĄ”- zdobywając ogółem 67,67 punktów na 100 możliwych co dało XIII miejsce na 35 uczestników.
Wszystkich uczniów naszej szkoły gorąco zachęcamy do uczestnictwa w tego typu konkursach, są one okazją do zdobycia wielu cennych doświadczeń sztuki kulinarnej pod okiem najlepszych fachowców, a także przepustką do kariery w dziedzinie gastronomii.