XIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych w Krakowie
- By admin
- 21 marca, 2012
- Komentowanie nie jest możliwe
W dniu 9 marca 2012r. w Zespole Szkół Nr 1 w Krakowie odbył się XIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Temat konkursu był związany ze zbliżającymi się Mistrzostwami Europy w piłce nożnej EURO 2012: „PRZYSMAKI EUROPEJSKICH PIŁKARZY” . Konkurs kulinarny polegał na przygotowaniu dwóch potraw. Pierwsza to zakąska zimna związana z hasłem konkursu a druga to potrawa obowiązkowa z surowca przygotowanego przez organizatora konkursu a był to w tym roku comber jagnięcy. Spośród 24 uczestników z różnych szkół małopolski a nawet z zagranicy- uczeń ŁUKASZ DOBRANOWSKI zajął II MIEJSCE sporządzając następujące potrawy : „ Przepiórcze doskonałości pokryte murawą słonecznikowo – brokułową podane na zielonej brukselce zakropionej jarzębinowym sosem”oraz „ Comber jagnięcy otulony kuskusem szpinakowym w asyście sosu porzeczkowo- jarzębinowego”. W trwającym równocześnie konkursie barmańskim uczeń technikum w zawodzie kucharzTOMASZ CZERNECKI wykonał short drinka oraz drinka bezalkoholowego otrzymując od jury konkursuWYRÓŻNIENIE.
Zmaganiom konkursowym towarzyszyły wielkie emocje, ponieważ uczniów oceniało surowe jury złożone z zawodowców czyli Mistrzów Kulinarnych najlepszych restauracji w Polsce. Występ uczniów w jednej jak i drugiej kategorii konkursowej zakonczył sie dla naszej szkoły sukcesem. Wrócilismy z pucharem, cennymi nagrodami i dyplomami dla szkoły. Do konkursu uczniów przygotowała pani Aneta Wojcieszek.