Wyróżnienie dla Macieja Kurka na konkursie kulinarnym
- By ml
- 20 marca, 2017
- Komentowanie nie jest możliwe
W sobotę 4 marca br. odbył się XVIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych w Krakowie. Naszą szkołę reprezentował uczeń klasy III w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Maciej Kurek. Tegoroczna edycja przebiegała pod hasłem „Podróż przez smaki”.
Efekty pracy uczestników konkursu w kategorii kucharz oceniało jury techniczne, które tworzyli członkowie Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, a także jury degustacyjne, w skład którego wchodzili m. in.: Marcin Filipkiewicz – Szef Kuchni restauracji Hotelu Copernicus, Teo Vafidis – Szef Kuchni, Ekspert i Doradca Kulinarny Ambasador Kultury i Kuchni Greckiej w Polsce.
Rywalizacja była na bardzo wysokim poziomie. Do konkursu w kategorii kucharz przystąpiło 42 uczniów z Krakowa, Tarnowa, Jarosławia, Myślenic, Wisły, Łodzi, Dąbrowy Górniczej, Bochni, Limanowej, Wieliczki, Wadowic, Bielska Białej, Nowego Sącza, Radoczy, Kutna i Iwonicza oraz z zagranicy słowackiego Presova, Bratysławy i austriackiej szkoły Villa Blanca z Innsbrucka. Potrawa konkursowa to: „Marynowany łosoś na jadalnej ziemi orzechowej i mchu pietruszkowym w asyście sosu tropikalnego oraz puree z chrzanu”. Maciej uzyskał największą liczbę punktów po ocenie jury technicznego, a ostatecznie zdobył wyróżnienie. Warto dodać, że drużyna Ekonomika w składzie Maciej Kurek i Krzysztof Kulig reprezentowała Bochnię 6 marca br. na Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Sportowa Wiosna w hotelu Mistral Sport**** w Gniewinie. Celem konkursu była popularyzacja wiedzy kulinarnej i najnowszych trendów gotowania. Zgłosiło się 26 drużyn z różnych szkół w Polsce, zakwalifikowano 12 zespołów, które zmierzyły się ze sobą w kulinarnym wyzwaniu. W jury pod przewodnictwem Patryka Dziamskiego zasiedli szefowie kuchni z renomowanych restauracji i hoteli m. in. Sebastian Olma, Tomasz Jakubiak, Przemysław Langowski, Michał Wiśniewski, Łukasz Lewandowski. Organizację konkursowych zmagań przygotował i nad ich przebiegiem czuwał Sebastian Cichy, szef kuchni hotelu Mistral Sport.
Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować w ciągu 90 minut po 7 porcji dania głównego i deseru, zgodnie z hasłem konkursu – potrawy nawiązujące do sportu oraz deser z wybranej czekolady. Nasza drużyna przygotowała Kotleciki jagnięce / puree z czosnku / sos lawendowy / sezonowe warzywa w sportowej odsłonie a na deser Brownie czekoladowe / zielona herbata / maliny / gąbka o smaku wanilii. Poziom konkursu był bardzo wysoki, atmosfera gorąca, drużyny z całej Polski walczyły o puchar!
Pomimo braku I miejsca wiemy, że zrobiliśmy wszystko co w naszej mocy, nie załamiemy się, tylko bierzemy się w garść i podejmujemy walkę w następnym konkursie kulinarnym . Mimo długiej podróży, czas spędzony nad morzem uznajemy za bardzo udany Jesteśmy bogatsi o kolejne doświadczenia, nowe znajomości i nowe trendy gastronomiczne.
Reprezentantów do konkursu przygotowała pani Aneta Porwisz.
Chcielibyśmy bardzo podziękować Szefowi Kuchni i zespołowi kucharzy Restauracji Salina za cenne wskazówki i wsparcie naszych uczniów.