Wyjazd studyjny do Francji
- By wwwzs3
- 21 listopada, 2013
- Komentowanie nie jest możliwe
…nie ma jak wyjechać na tydzień do Francji i to za darmo, mieć usprawiedliwione lekcje, zobaczyć na własne oczy jak wygląda nauka we francuskim technikum, „pobawić się” w pracownika laboratorium biotechnologicznego, zwiedzić tamtejsze zakłady pracy, … i nawet spróbować ślimaka!!!
Już po raz trzeci uczniowie naszej szkoły mogli pojechać na zagraniczną wizytę studyjną w ramach projektu „Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Małopolsce”…tym razem szczęśliwcami byli i to zasłużenie: Monika Kurek z kl. IV TEc (technik żywienia i gospodarstwa domowego) i Jan Kubat z kl. IV TEb (kucharz)…
…a oto krótka relacja z wyjazdu…
„W Lyonie zostaliśmy powitani przez dyrektora szkoły Lycee Agroalimentaire de St Genis-Laval. Po krótkiej prezentacji udaliśmy się na zwiedzanie wyposażonej w nowoczesny sprzęt szkoły. Zobaczyliśmy urządzenia i maszyny znajdujące się w laboratorium oraz pracowni przetwórstwa żywności. Poznaliśmy system kształcenia zawodowego we Francji, sposób organizacji praktyk zawodowych – w porównaniu z Polską jest ich bardzo dużo i otrzymuje się za nie wynagrodzenie.
Pod opieką p. Dumont przeprowadzaliśmy w trzyosobowych grupach doświadczenie biotechnologiczne polegające na określeniu zdolności zakwaszania enzymów użytych w produkcji jogurtu. Zajęcia były bardzo, bardzo ciekawe. Wprowadzaliśmy bakterie lactobacillus i streptococcus do mleka, następnie obserwowaliśmy kolejne etapy ich wzrostu, oglądając je pod mikroskopem. Odbyły się też zajęcia w pracowni chemicznej, gdzie uczestniczyliśmy w doświadczeniu polegającym na badaniu pH roztworów chemicznych. Analizowaliśmy też wyniki doświadczenia, które zostało wykonanie kilka dni wcześniej, a podczas którego do różnych środowisk zostały wprowadzone bakterie. Obserwując poszczególne próbki, określaliśmy, jakie warunki sprzyjają ich rozwojowi.
Podczas pobytu w Lyonie odwiedziliśmy też różne zakłady. Jednym z nich był zakład przetwórstwa żywności, gdzie m. in. produkuje się zakąski ze ślimaków. Odwiedziliśmy gospodarstwo rolne, w którym produkuje się jogurty oraz sery pleśniowe. Gospodarze przygotowali dla nas poczęstunek składający się z lokalnych potraw. Kolejnym był zakład przetwórstwa mięsa oraz zakład produkcji potraw gotowych.
Piękno i historię Lyonu mogliśmy poznać w trakcie zwiedzania starej części miasta wpisanej na listę zabytków UNESCO. Największe wrażenie wywarły na nas tajemnicze przejścia krytymi korytarzami łączącymi kamienice w starym Lyonie.
W czasie podróży do Francji zatrzymaliśmy się w Pradze. Tam mogliśmy podziwiać Staromiejski Ratusz oraz przejść wzdłuż Mostu Karola. W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się w Strasburgu aby zwiedzić Katedrę Notre Dame, która została wybudowana na wzór Katedry znajdującej się w Paryżu.” M. Kurek
…a teraz kilka fotek z wyjazdu…