Wyjazd na targi
- By ml
- 15 listopada, 2015
- Komentowanie nie jest możliwe
23 edycja Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA oraz 14 edycja Targów Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD.
6 listopada br. uczniowie klas II c i II d wraz opiekunami Anetą Wojcieszek i Anetą Porwisz wybrali się na największe jesienne Targi HORECA – GASTROFOOD w Krakowie.
Targi były świetną okazją do zapoznania się z ofertą firm posiadających w swoim asortymencie nowoczesny sprzęt oraz produkty gastronomiczne i hotelarskie. Wystawę targową wzbogaciły degustacje i pokazy przyrządzania potraw oferowane na stoiskach wystawców. Dużym zainteresowaniem zwiedzających cieszyły się pokazy baristów w konkurencjach latte art i cup tasting odbywające się w ramach Ogólnopolskich finałów Pro Infuzja Barista Challange 2015.
Uczestnicy pokazów mieli okazję, by spotkać autorytety świata kulinariów. Gośćmi specjalnymi Targów HORECA byli: Torsten Vildgaard z Kopenhagi – wieloletni szef kuchni w restauracji Noma (nagrodzonej dwiema gwiazdkami Michelin), a obecnie szef autorskiej Restauracji Studio (odznaczonej jedną gwiazdką Michelin), który prezentował tajniki kuchni skandynawskiej; Sasu Laukkonen z Helsinek – szef autorskiej Restauracji Chef & Sommelier, który zapoznał gości z kuchnią fińską oraz specjalista od kuchni nowonordyckiej – Kris Basznianin z Kopenhagi.
Kulinarne show z udziałem gości specjalnych zapewniła uczestnikom Targów Kuchnia Mistrzów. Każdy z trzech targowych dni poświęcony był oddzielnemu tematowi. Pierwszy – kuchni polskiej i tradycyjnej z wykorzystaniem najnowszych technik kulinarnych (sous-vide, kuchni molekularnej), drugi – najpopularniejszym kuchniom świata w polskiej gastronomii, ostatni dzień to prezentacja nowego spojrzenia na desery, które są niezwykle ważną pozycją w nowoczesnym menu.