Wizyta zawodoznawcza w Manufakturze Czekolady
- By ml
- 3 grudnia, 2014
- Komentowanie nie jest możliwe
19 listopada 2014 uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych z klasy II Teb, II Tec oraz dwie uczennice z klasy III Teb i III Ted wzięli udział w wizycie stażowej w Manufakturze Czekolady w Krakowie w ramach realizacji projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce”.
Podczas czekoladowych warsztatów pod okiem wykwalifikowanego deseranta nasi uczniowie zapoznali się z historią czekolady oraz samodzielnie wykonali słodkie specjały takie jak pralinki, trufle, malowane tabliczki czekolady. Po zajęciach w kawiarni Krakowskiej Manufaktury Czekolady uczniowie degustowali kakao i lemoniadę a następnie mieli możliwość podziwiania firmowych wyrobów. Nasz zachwyt wzbudzały tematyczne czekoladowe figurki od najmniejszych do największych, różnorodne pralinki, tabliczki czekolad, zestawy prezentowe. Szczególne zainteresowała nas czekoladowa budowla Kościoła Mariackiego. Na koniec wizyty uczniowie otrzymali dyplom i wykonane przez siebie słodkości.
Spacerując między Sukiennicami a Kościołem Mariackim nie mogliśmy pominąć Muzeum Historycznego Miasta Krakowa. Zeszliśmy więc do Podziemi Rynku i przenieśliśmy się w zupełnie inny świat – średniowieczny Kraków. Odkryliśmy historię tego miasta podziwiając bogatą ekspozycję odnalezionych skarbów przeszłości a także poczuliśmy atmosferę panującą na średniowiecznym rynku.
Uwieńczeniem naszej udanej wycieczki był pyszny, obfity obiad w Karczmie Pod Wielką Solą w Wieliczce.