Wielkanoc na stole krajów UE
- By ml
- 22 marca, 2016
- Komentowanie nie jest możliwe
W dniu 17 marca 2016 r. odbył się IX Wojewódzki Konkurs Wiedzy i Umiejętności Gastronomicznych w ZSiOZ w Ciężkowicach. Tematem przewodnim tegorocznej edycji była “Wielkanoc na stole krajów UE”. W konkursie wzięli udział uczniowie 12 szkół gastronomicznych. Naszą szkołę reprezentowały uczennice kl. II TEB Aleksandra Substelna i Małgorzata Maj pod opieką p. Magdaleny Hernik. Konkurs składał się z część teoretycznej, w której uczniowie mieli rozwiązać test oraz praktycznej, która polegała na przygotowaniu nakrycia i dekoracji stołu dla 2 osób zgodnie z tematyką konkursu. Udział w konkursie był cennym doświadczeniem zarówno dla uczestników, którzy zapoznali się z kuchnią i tradycją wielkanocną krajów UE a także dla opiekunów, którzy skorzystali z praktycznych warsztatów metod sporządzania chleba na zakwasie i zmaślania masła.