Warzywny potaź

  • By ml
  • 7 maja, 2014
  • Komentowanie nie jest możliwe

29 kwietnia w naszej szkole odbyły się wewnętrzne eliminacje do konkursu „Młodzi gotują”. W tym roku tematem przewodnim była warzywna przystawka i warzywny potaź.

Dla nie wtajemniczonych potaź oznacza staropolską zupę. Dodatkowo młodzież miała za zadanie wypełnić test dotyczący charakterystyki warzyw, ich obróbki termicznej, zagadnień związanych z systemem analizy zagrożeń i kontroli punktów krytycznych HACCP. Spośród uczestników kulinarnych zmagań jury wyłoniło Sabinę Koprowską i Bartłomieja Nakielnego z klasy II Ted. Sabina przygotowała paprykowo-pomidorowy krem oraz roladki z cukinii z serem feta, natomiast Bartek zupę pokrzywową i warzywne szaszłyki.

Zwycięzcom gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów na etapie międzyszkolnym w Dąbrowie Górniczej.

Joanna Ludew

 

Categories: Aktualności

Comments are closed.