Sztuka do organoleptycznej kontemplacji
- By ml
- 20 maja, 2015
- Komentowanie nie jest możliwe
Podczas bocheńskich Muzealiów odbywających się w dniach 16-17. maja w Muzeum im. Stanisława Fischera w Bochni wykłady poprowadzili nauczyciele Zespołu Szkół Nr 3. W okolicznościowej ekspozycji zostało zaprezentowane kulinarne dzieło będące obrazem. Dopełnieniem estetycznych wrażeń był wykład mgr inż. Haliny Żołny ,,Sztuka do organoleptycznej kontemplacji” – kulinarne fantazje uczniów Zespołu Szkół Nr 3 im. Ks. prof. Józefa Tischnera. Wspomnienie pt. “O Księdzu profesorze Józefie Tischnerze inaczej. W 15 rocznicę śmierci” i podsumowanie działalności skupionej wokół Patrona Szkoły Ks. Prof. Józefa Tischnera przedstawiła mgr Anna Szewczyk.
Kompozycję kulinarnego eksponatu wykonały nauczycielki przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół Nr 3 w Bochni
Twórcą obrazu i kompozycji w szkle jest mgr inż. Anna Małyszek. Pozostałe desery i kolorowe ciasteczka będące dopełnieniem kulinarnego eksponatu wykonały nauczycielki przedmiotów gastronomicznych mgr inż. Aneta Porwisz i mgr inż. Halina Żołna. Tło kompozycji stanowił obraz wykonany z galaretek i włoskiego deseru panna cotty. Wchodząc w tajniki tego dzieła, należy zaznaczyć, że ważny jest moment tworzenia dzieła, nagła inspiracja, przypływ weny twórczej, zabawa kolorem, kształtem, teksturą dzieła. Efekt zaskakuje w samym momencie tworzenia dzieła, nawet samą autorkę. Podobnie jak malowanie obrazu. Nie zawsze tworzywo, surowiec chce się poddawać zamierzeniom twórcy, jak on by tego chciał. Pozostałe desery i kolorowe ciasteczka wykonały nauczycielki mgr inż. Aneta Porwisz i mgr inż. Halina Żołna.
Treścią wykładu mgr Anny Szewczyk była działalność Zespołu Szkół Nr 3 wokół postaci Patrona Ks. prof. Józefa Tischnera i zaangażowanie w działalność ,,Rodziny Szkół Tischnerowskich” oraz współpraca ze Stowarzyszeniem ,,Drogami Tischnera”, którego założycielem jest Pan Kazimierz Tischner, brat ks. prof. Józefa Tischnera.
Więcej zdjęć: