Sukces Ucznia Ekonomika w konkursie kulinarnym
- By ml
- 11 marca, 2016
- Komentowanie nie jest możliwe
Maciej Kurek uczeń klasy drugiej o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Nr 3 w Bochni zajął III miejsce w XVII Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w Krakowie. Tegoroczna edycja przebiegała pod haslem “Polska Wielkanoc”.
Potrawa obowiązkowa Maćka to: “Koszyczki wielkanocne z szynki parmeńskiej z jajami przepiórczymi, serem kozim i papryką”. W rywalizacji konkursowej brali udział uczniowie z wielu szkół gastronomicznych z Polski i zagranicy m.in. Słowacji, Niemiec.
Efekty pracy uczestników konkursu w kategorii kucharz oceniało jury techniczne, które tworzyli członkowie Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, a także jury degustacyjne, w skład którego wchodzili: Robert Sowa, Krzysztof Baranowski, Jacek Król, Grzegorz Kazubski, Dariusz Gnatowski oraz prodziekani Uniwersytetu Rolniczego: dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz i prof. dr hab. inż Jacek Domagała.
Celem konkursu było rozpowszechnianie wielkanocnej tradycji kulinarnej oraz umiejętne łączenie zwyczajów wielkanocnego stołu z nowymi trendami sztuki kulinarnej, a także odkrywanie i promowanie młodych talentów, a co za tym idzie integracja szkół z Polski i Europy. Reprezentanta do konkursu przygotowywała pani Aneta Porwisz.
Oprócz zmagań konkursowych, uczestnicy konkursu wzięli również udział w warsztatach kulinarnych, przeprowadzonych przez mistrza Roberta Sowę, podczas których można było zobaczyć nowe rozwiązania sztuki kulinarnej z wykorzystaniem przypraw firmy Prymat, z którą Robert Sowa współpracuje.
Uczeń bardzo zadowolony wrócił z dyplomem i cennymi nagrodami.
Maćkowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów i rozwijania swoich umiejętności kulinarnych.