Ryby, drób i cielęcina…

  • By ml
  • 1 kwietnia, 2015
  • Komentowanie nie jest możliwe

Ryby, drób i cielęcina… nie każdy zna ten wierszyk – a warto.

Już po raz ostatni w naszej szkole odbył się kurs sommelierski realizowany w ramach programu „Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Małopolsce”. Szkolenie miało na celu poszerzenie wiedzy uczniów na temat win. Na początku kurs był bogaty w informacje o pochodzeniu win, szczepów winogron, przebiegu procesu produkcji win. Było też bardzo dużo ciekawostek na ten temat samego wina. Podczas zajęć praktycznych uczniowie dowiedzieli się jak pomagać klientom w doborze win do posiłku, jak otwierać oraz serwować wina. Przy degustacji omawialiśmy swoje odczucia związane z wyglądem, zapachem oraz smakiem win.

Kurs skończył się egzaminem sprawdzającym wiedzę i umiejętności, po którym każdy z uczestników otrzymał certyfikat ukończenia kursu. Certyfikaty te na pewno będą dobrym uzupełnieniem CV dla moich koleżanek i kolegów.

 Anna Janik, kl. IV TEd

 

Categories: Aktualności

Comments are closed.