Ryby, drób i cielęcina…
- By ml
- 1 kwietnia, 2015
- Komentowanie nie jest możliwe
Ryby, drób i cielęcina… nie każdy zna ten wierszyk – a warto.
Już po raz ostatni w naszej szkole odbył się kurs sommelierski realizowany w ramach programu „Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Małopolsce”. Szkolenie miało na celu poszerzenie wiedzy uczniów na temat win. Na początku kurs był bogaty w informacje o pochodzeniu win, szczepów winogron, przebiegu procesu produkcji win. Było też bardzo dużo ciekawostek na ten temat samego wina. Podczas zajęć praktycznych uczniowie dowiedzieli się jak pomagać klientom w doborze win do posiłku, jak otwierać oraz serwować wina. Przy degustacji omawialiśmy swoje odczucia związane z wyglądem, zapachem oraz smakiem win.
Kurs skończył się egzaminem sprawdzającym wiedzę i umiejętności, po którym każdy z uczestników otrzymał certyfikat ukończenia kursu. Certyfikaty te na pewno będą dobrym uzupełnieniem CV dla moich koleżanek i kolegów.
Anna Janik, kl. IV TEd