„Potrawy kuchni staropolskiej”
- By ml
- 28 października, 2015
- Komentowanie nie jest możliwe
W dniu 13 października 2015 roku w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem „Potrawy kuchni staropolskiej” organizowane przez Agencję Rynku Rolnego. Celem warsztatów było poznanie i promowanie kulinarnych tradycji regionu oraz doskonalenie praktycznych umiejętności uczniów w czasie przygotowywania potraw opartych na produktach regionalnych, tradycyjnych i produkowanych w ramach systemów jakości żywności.
W przedsięwzięciu wzięło udział 19 uczniów podzielonych na pięć zespołów trzyosobowych i dwa zespoły dwuosobowe. Każdy z uczniów był zobowiązany do przygotowania prezentacji na temat dowolnie wybranej potrawy kuchni staropolskiej z wykorzystaniem produktów regionalnych. Warsztaty zostały podzielone na dwie części: teoretyczną i praktyczną.
W pierwszej z nich, uczniowie przedstawiali swoje prezentacje i rozmawiali z jury. Drugi etap warsztatów odbywał się w kuchni, gdzie każda z grup miała za zadanie przyrządzić jednoą potrawę, a były to między innymi mieszanka sałat z bryndzą, pierekaczewnik, placki z fasoli, zupę cebulową, placek ucierany z jabłkami. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli do dyspozycji różnorakie składniki, a wśród nich jabłka grójeckie i łąckie, olej rydzowy, miód drahimski, suskę sechlońską, ser koryciński oraz inne składniki. Wygrana trójka przyrządziła wątróbkę drobiową z jabłkiem grójeckim.
Podczas kulinarnych zmagań uczniowie mogli uzyskać cenne wskazówki na temat pracy w kuchni od profesjonalnego kucharza – Łukasza Konika. Tegoroczną edycję warsztatów uświetniła obecność dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego – Pana Bogusława Wiśniewskiego oraz nauczyciela przedmiotów zawodowych ze szkoły w Wojniczu - Pani Anny Węgrzyn.
Pod uwagę były brane sposób pozyskania receptury, zgodność z tematem, umiejętność pracy w zespole, autoprezentacja danej receptury oraz umiejętności praktyczne. Najlepsza trójka w składzie Anita Bereta, Justyna Bukowiec, Katarzyna Goryczko z klasy III Teb otrzymała sprzęt turystyczny: plecaki, śpiwory oraz namioty. Drugie miejsce zajął zespół w składzie Małgorzata Maj, Sebastian Piszczek i Aleksandra Substelna z klasy II TE b. Natomiast trzecie miejsce przypadło Pawłowi Trzósło (II Teb) i Alkowi Janusowi (III Tec). Wszystkie trzy miejsca otrzymują oceny celujące, pozostali uczestnicy oceny bardzo dobre oraz pozytywne uwagi z zachowania. Ponadto każdy uczestnik warsztatów otrzymuje na własność książeczkę „Szlakiem dobrego smaku” ufundowaną przez Agencję Rynku Rolnego.
Mamy nadzieję, że uczniowie nabyli więcej umiejętności w prezentacjach, kuchni oraz zdobyli kolejną wiedzę dotyczącą produktów regionalnych, a za rok znów będziemy mogli się spotkać przy okazji kolejnej edycji warsztatów.
Organizatorzy: Joanna Ludew, Anna Biernat.