„Potrawa mojej babci – współczesna aranżacja” I miejsce Krystiana!
- By admin
- 2 grudnia, 2008
- Komentowanie nie jest możliwe
W dniu 22 listopada 2008 roku Krystian Zygmunt uczeń klasy IV Tee brał udział w IV Międzyszkolnym Konkursie Gastronomicznym pod hasłem „Potrawa mojej babci – współczesna aranżacja”, który odbywał się w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie. Przygotowania do konkursu odbywały się na zajęciach praktycznych, na których Krystian pod opieką Pani Joanny Ludew ulepszał recepturę, smak i wygląd potrawy. Zmagania rozpoczęły się już od godziny ósmej – już wtedy można było przygotowywać się do pracy na wyznaczonym stoliku – mówi Krystian. Gotowanie trwało 3 godziny zegarowe, które nasz uczeń świetnie wykorzystał, jak się później okazało zdobywając I miejsce spośród 28 uczestników pochodzących z okolicznych szkół. Nagrodę, otrzymaną w konkursie, przekazał pracowni gastronomicznej.
Krystian przygotował potrawę z wykorzystaniem surowców takich jak brukiew, marchew, szpinak, leśne grzyby, kasza manna, mięso z kurczaka pod tajemniczą nazwą „Plebejskie kluchy z łezkami grzybowymi w towarzystwie snopa warzywnego usytuowane na szpinakowej polanie”. Dlaczego taka długa dziwna nazwa? Pyta wielu amatorów sztuki kulinarnej. Krystian tłumaczy, że takie nazwy powinny częściej znajdować się w menu wielu restauracji by zachęcić konsumentów do nowych ciekawie zestawionych potraw, do eksperymentalnego degustowania. Zwycięstwo w konkursie widać potwierdza ten kierunek rozwoju współczesnej gastronomii. Życzymy sukcesów na kolejnych konkursach.
Joanna Ludew