Podwójne II miejsce na konkursie „Młodzi Gotują 2018”
- By ml
- 29 maja, 2018
- Komentowanie nie jest możliwe
„Budyń na słono lub słodko” to temat tegorocznej XI Edycji Konkursu Gastronomicznego „Młodzi Gotują 2018”. Konkurs odbył się 24 maja 2018 r. w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej.
Potyczki kulinarne stoczyło 12 zespołów z województwa małopolskiego i śląskiego m.in. Wodzisławia Śląskiego, Ornontowic, Będzina, Tarnowskich Gór, Tychów, Bochni i innych. Naszą szkołę reprezentowały dwa zespoły Angelika Hejmo i Anna Przytuła z klasy I Ted oraz Jolanta Kołodziej i Aneta Piechnik z klasy II Tee. Zadaniem uczestników konkursu było rozwiązanie testu obejmującego 30 pytań z technologii gastronomicznej oraz przygotowanie trzech porcji budyniu według autorskiej receptury. Sporządzone potrawy należało zaprezentować członkom komisji pod przewodnictwem pana Adriana Feliksa z Top Chef Polska. Angelika i Ania przygotowały „Budyń szpinakowy z sosem barbecue, ravioli z żółtkiem przepiórczym i oliwą pietruszkową” natomiast Jola i Aneta „Budyń waniliowy z truskawkowym tatarem, owsianą kruszonką i limonkową gąbką”. Obydwie drużyny zdobyły II miejsce. Opiekunami uczennic były panie Joanna Ludew i Aneta Porwisz. Uczennicom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.