O książkach i kulinariach z Robertem Makłowiczem
- By ml
- 8 czerwca, 2017
- Komentowanie nie jest możliwe
Jeśli postawić pytanie jak połączyć dwie różne dziedziny: gastronomię i literaturę odpowiedź brzmi – Robert Makłowicz! Podróżnik kulinarny i autor książek niekoniecznie kucharskich. Tak oto nasza szkoła, po części gastronomiczna, rozwiązała tym razem temat spotkań autorskich, które biblioteka organizuje co roku pod patronatem Instytutu Książki.
5 czerwca Pan Robert – dziennikarz prasowy, znany przede wszystkim z gotowania na ulicach miast całego świata i programu „Makłowicz w podróży”, w charakterystycznym dla siebie gawędziarsko-żartobliwym stylu opowiadał uczniom, nauczycielom i zaproszonym z Powiatu Bocheńskiego gościom o swoich pasjach: kuchni i pisarstwie. Rozmowa toczyła się również wokół podróży z butlą turystyczną, ekstremalnych miejsc gotowania, imprezy kulinarnej „Europa na widelcu”, chorwackiej wioski, która jest drugim domem Makłowicza i samotnią, w której powstają Jego książki a także wokół uczniowskich dylematów typu „co zjeść na poprawę humoru” i „dlaczego placek po węgiersku nie ma nic wspólnego z Węgrami”. Nasz Gość odwiedził również uczestników odbywającego się równolegle szkolnego konkursu gastronomicznego o tytuł „Kulinarnego Mistrza 2017 Zespołu Szkół nr 3 w Bochni” tuż przed samym jego finałem i obejrzał konkursowe potrawy.
Było to niezwykle sympatyczne spotkanie, na pamiątkę którego pozostaną uczestnikom nie tylko wspomnienia ale i wspólne zdjęcia, książki a w nich autografy.