Nadwadze – STOP.
- By pc
- 8 listopada, 2013
- Komentowanie nie jest możliwe
30 października na kulinarnych zajęciach praktycznych w naszej szkole gościli najmłodsi uczniowie Szkoły Podstawowej Nr 1 w Bochni. Spotkanie realizowane było w związku z uczestnictwem szkoły w polsko-szwajcarskim programie „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”. Organizatorami spotkania były klasy 2Te b i 2 Ted wraz z opiekunami oraz Agencja Rynku Rolnego, która już nie po raz pierwszy współpracuje z Zespołem Szkół Nr 3 w Bochni.
Celem przedsięwzięcia było propagowanie idei zdrowego odżywiania wśród najmłodszych oraz wspólne przygotowanie zdrowego śniadania. Prace w kuchni zostały poprzedzone krótką prelekcją dotyczącą komponowania tego najważniejszego w ciągu dnia posiłku. Najmłodsi uczyli się jak przygotować zdrowe śniadanie, sporządzając kolorowe kanapki, piękne łabędzie z jabłek, szaszłyki owocowe, myszki z jajek i inne fantazyjne jadalne dekoracje. Dzieci z wielkim zaangażowaniem wzięły udział w konkursie przygotowanym przez Matusza Marszałka i Piotra Grzesika z klasy 2Ted, dotyczącym znajomości warzyw i owoców, wykazując się zaskakująco dużą wiedzą.
Nagrody dla każdego uczestnika śniadania ufundowała Agencja Rynku Rolnego, a wręczył Pan Tomasz Latocha. Dzieci wyraźnie zadowolone z wizyty w naszej szkole, obiecały zdrowo się odżywiać, a słodkie batoniki i chipsy zamienić na zdrowe drugie śniadanie w szkolnym plecaku. Mamy nadzieję, że ta lekcja utkwi w pamięci wszystkich uczestników i zmotywuje do mądrego odżywiania się.
J. Ludew i K. Kielar-Drabina