Na ścieżce turystyki kulinarnej
- By wwwzs3
- 1 października, 2013
- Komentowanie nie jest możliwe
W dniu 26 września 2013 roku w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem „Na ścieżce turystyki kulinarnej” organizowane przez Agencję Rynku Rolnego. W przedsięwzięciu wzięło udział 21 uczniów podzielonych na siedem trzyosobowych grup.
Uczestnicy warsztatów kulinarnych zaprezentowali przygotowane przez siebie prezentacje na temat rozmaitych potraw z wykorzystaniem produktów regionalnych według starych, sprawdzonych przepisów, ze starych notatników, książek kucharskich, dobrych przepisów wziętych od Babci. Wśród tych wybranych przez młodzież pojawiły się pomysły na przystawki, zupy, dania główne, desery, a także ciekawe świąteczne przepisy. Wśród ciekawych propozycji pojawiły się między innymi sałatka wigilijna z czerwonej kapusty z fasolą, piernik na miodzie oraz parzybroda czyli przepis na kapuśniak, w którym kapusta nie była szatkowana, tylko cięta w pasy, które podczas jedzenia parzyły brodę. Uczestnicy warsztatów wzięli udział w dwóch etapach: części teoretycznej i praktycznej. W pierwszej z nich uczniowie prezentowali swoje potrawy i rozmawiali z jurry. Natomiast w drugim etapie już w kuchni, każda z grup miała za zadanie przyrządzić jedno autorskie danie między innymi przystawkę, zupę, danie główne i deser. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli do dyspozycji różnorakie składniki, a wśród nich suskę sechlońską, olej rydzowy, trójniak- miód pitny, jabłka łąckie oraz inne składniki. Młodzież wykazała się również znajomością potraw z wykorzystaniem dziczyzny między innymi sarniny. Prawdziwym rarytasem okazała się „Piramidka z cukinii, sera owczego z papryką i sosem na bazie wina z boczkiem, cebulą, papryką peperoni i suską sechlońską”. Potrawa ta została nagrodzona, a zespół w składzie Paulina Brzegowa, Gabriela Biernat oraz Dawid Babicz z klasy III B został laureatem konkursu. Dwa zespoły otrzymały również Wyróżnienie: pierwszy w składzie Natalia Zając z klasy III TEc, Jakub Pławecki z klasy III TEb oraz Magdalena Gołebiowska z klasy II TEb; drugi w składzie Grzegorz Stawicki, Rafał Klimek i Kamil Sędzik z klasy II TEc.
Podczas kulinarnych zmagań uczniowie od profesjonalnych kucharzy uzyskali również cenne wskazówki i porady, które przydają się w codziennym gotowaniu. W jurry znaleźli się, cenieni, uznani kucharze, znawcy dobrego smaku: Marek Galica, Wojciech Wołosowski, Katarzyna Majerczyk oraz przedstawiciel Agencji Rynku Rolnego Tomasz Latocha. Jurry oceniało sposób pozyskania ciekawego przepisu kulinarnego, zgodność z tematem, umiejętność pracy w zespole, oceniano również sposób autoprezentacji danej receptury oraz praktyczne umiejętności. Najlepsza kucharska trójka otrzymała plecaki trekingowe i wyróżnienie w postaci oceny celującej z zajęć praktycznych oraz dodatnich punktów z zachowania. Zajęcia były bardzo inspirujące, by tworzyć dobrą polską kuchnię od święta i na co dzień z wykorzystaniem produktów regionalnych.
Organizatorzy: Joanna Ludew, Katarzyna Kielar-Drabina.