Moje inspiracje kulinarne – wyróżnienie dla Kasi Jaworskiej
- By ml
- 25 kwietnia, 2016
- Komentowanie nie jest możliwe
15 kwietnia dwoje uczniów naszej szkoły uczestniczyło w kulinarnych zmaganiach konkursu Black Box w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie. Młodzi kucharze przystąpili do eliminacji na najlepszą potrawę nie znając składników. Wykonanie potraw okazało się nie lada zadaniem.W tajemniczej „czarnej skrzynce” czekały na nich polędwiczki wieprzowe i wątróbka drobiowa, z których musieli wyczarować przystawki.Każdy z uczestników miał wybrać pozostałe składniki z bardzo dużej oferty surowców i półproduktów. Następnie wykonywał swoją potrawę, przygotowywał dekorację, jej nazwę i dokonywał prezentacji. Reprezentantami naszej szkoły byli Adam Mizur z klasy II Tec i Katarzyna Jaworska z kl. II TEd pod opieką p. Anety Wojcieszek. Kasia przygotowała : Polędwiczkę wieprzową otuloną w botwinie z cukiniowym chipsem podaną na kaszy jaglanej w towarzystwie kremowego sosu i tym samym zdobyła wyróżnienie. Konkurs był bardzo trudny oceniany przez kucharzy renomowanych restauracji należących do Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Konkurs oceniał między innymi kucharz biorący udział w programie telewizyjnym Hells Kitchen – piekielna kuchnia.
W pracach jury wzięli udział kucharze z małopolskich restauracji:
Paweł Kras – szef kuchni “Pałac Goetzów” Brzesko, Piotr Skrzypoń – “Pałac Goetzów” Brzesko, Marcin Socha – szef kuchni Hotel Anders by Vienna House Kraków, Sebastian “Szromu” Schrom – szef kuchni “La Rossa” Oświęcim, Adam Łecki – Hotel Restauracja „Piwnica Rycerska” Kęty, Janusz Flis – Restauracja „Dolina Pstrąga” Machowa, Tomasz Szarkowicz – Restauracja “Pasaż” Tarnów, Dawid Konieczny – Restauracja “Pasaż” Tarnów, Marcin Szybinski – Gastro – specjał Kraków, Marcin Ferfecki- Hotel Cristal Park***.
W zorganizowaniu Konkursu poprzez ufundowanie surowców pomogły firmy:
Firma „Grubcio”, Restauracja “Pasaż”, Firma “Gastropack”, Firma „Taurus”, Firma “Cook” Wojciech Wołosowski.
Podsumowaniem konkursu było spotkanie jurorów i uczestników w trakcie którego udzielono każdemu uczestnikowi kilku cennych uwag. Rady udzielane młodym adeptom sztuki kulinarnej są bardzo cenne a umiejętność ich wykorzystania w dalszej nauce przyniesie pozytywne efekty. Doświadczenie, które uczestnicy zdobyli podczas konkursu na pewno zaowocuje kolejnymi sukcesami.