„Moje dzieło z tajemniczych surowców”
- By ml
- 4 kwietnia, 2018
- Komentowanie nie jest możliwe
„Moje dzieło z tajemniczych surowców” – to temat tegorocznego konkursu kulinarnego, który odbywał się będzie 17 kwietnia w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. J. Piłsudskiego Tarnowie.
Na zaproszenie do owego konkursu odpowiedziało czworo uczniów naszej szkoły – Anna Dziurdzia i Gabriela Blitek z klasy II Te F, Karolina Kurek z klasy II Te E oraz Bartłomiej Machaj z klasy II Te D. A jako że wziąć w nim może jedynie dwóch zawodników z jednej szkoły należało przeprowadzić eliminacje szkolne… Miały one formę identyczną z finalnym konkursem czyli Black Box. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować potrawę z nieznanego im wcześniej surowca, którym ku zaskoczeniu wszystkich okazały się…. serca drobiowe! Do dyspozycji konkursowiczów był również suto zastawiony bufet, z którego należało wybrać dodatki do przygotowania oraz podania swojego dania. Zaskoczenie było jednak chwilowe…. Po niespełna dwóch godzinach dania były już gotowe do oceny. Kulinarni eksperci – nauczyciele Piotr Czekaj, Alina Krakowska oraz Anna Biernat wytypowali na reprezentantów naszej szkoły Annę Dziurdzię, która podała smażone serca drobiowe na puree z pieczonej papryki z pomidorkami po prowansalsku oraz Karolinę Kurek, której gulasz z serc doskonale skomponował się z karmelizowaną czerwoną cebulą, chipsem z kaszy gryczanej oraz galaretką z soku pomarańczowego. Całej czwórce serdecznie gratulujemy odwagi i pomysłowości a za Anię i Karolinę trzymamy kciuki w finałowym konkursie!!