Mistrz Kulinarny 2018 r.
- By ml
- 11 czerwca, 2018
- Komentowanie nie jest możliwe
W tegorocznych rozgrywkach o tytuł Kulinarnego Mistrza 2018 r. wzięło udział sześcioro uczestników. Zgodnie z założeniem konkursu Black Box, żaden z nich nie wiedział co kryła będzie „czarna skrzynka”. Wiadomo było tylko, że z ukrytego w jej wnętrzu składnika należy wyczarować „słodki deser”…. Przez 120 minut uczestnicy nie tyle czarowali, co tworzyli cukiernicze dzieło z…. czereśni! Surowiec tylko na pozór prosty – w rzeczywistości wymagający pomysłowości,kulinarnej kreatywności i oryginalności! Bo w konkursie oceniana jest nie tylko końcowa smakowitość dania ale i technika wykonania, jakość pracy, wykorzystanie i dobór dodatków przygotowanych w szerokim asortymencie przez organizatorów oraz aranżacja i estetyka podania…. A oceniało nie lada jury – Krzysztof Lizak – Szef Kuchni Restauracji TaTRadycja w Bukowinie Tatrzańskiej, Łukasz Grabowski – Szef Kuchni Sali bankietowej „Allegra” orazPaweł Kras Szef Kuchni Pałacu Goeztów w Brzesku.Niespodzianką dla wszystkich, były także odwiedziny niezwykłego Gościa – samego Karola Okrasy, który akurat tego dnia gościł w Ekonomiku na zaproszenie szkolnej biblioteki i żywo zainteresowany zmaganiami konkursowymi, zawitał do sali gastronomicznej aby obejrzeć efekty pracy przyszłych kucharzy. A efekty okazały się wyjątkowe i tak naprawdę zwycięskie dla całej szóstki, która miała odwagę pokonać stres i odkryć przed jurorami swoje umiejętności, które nie są przecież jeszcze na tym etapie edukacji i praktyki w pełni profesjonalne i wyczynowe. Talent kulinarny wszystkich uczestników został zauważony i doceniony przez tegoroczne Jury, ale jako że Mistrz musi być tylko jeden, tytuł ten przyznano uczennicy klasy I D Annie Przytuła- która wykonała i zaprezentowała „Ptysie czereśniowe”. Drugie miejsce należało do Jessicy Bukowskiej (kl. II D) za „Torcik czereśniowy na słonym karmelu” a trzecie miejsce zajął Karol Stabrawa (kl. II D) który przygotował „Fondant czekoladowy z sosem czereśniowym”. Pozostali uczestnicy Gabriela Blitek (kl. II F), Łukasz Brzegowy i Patryk Janioł (kl. III B) otrzymali wyróżnienia za udział w konkursie.
Fundatorem nagród a jednocześnie partnerem konkursu sponsorującym wszystkie surowce w tegorocznym konkursie była Restauracja „Gospoda nad Rabą”.Patronat Honorowy nad konkursem objął zaś Starosta Bocheński Ludwik Węgrzyn.