Kulinarna rywalizacja w Tarnowie…
- By ml
- 4 maja, 2018
- Komentowanie nie jest możliwe
Anna Dziurdzia z klasy II TE f oraz Karolina Kurek z klasy II TE e reprezentowały naszą szkołę w konkursie „Moje dzieło z tajemniczych surowców” organizowanym przez Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im J. Piłsudskiego w Tarnowie. Forma konkursu czyli klasyczny Black Box, w którym uczestnicy przygotowują potrawę z nieznanego im wcześniej surowca, uznawana jest za najtrudniejszy styl konkursów kulinarnych. Black Box jest również dużym wyzwaniem dla kucharzy zawodowych…
Czarna skrzynka kryła w tym roku cztery surowce – mostek cielęcy, szparagi, botwinkę oraz czosnek niedźwiedzi…
Rywalizacja trwała 120 minut, podczas których siedemnastu przyszłych kucharzy tworzyło swoje kulinarne dzieła nadając im formę… konsystencję…. zapach…. barwę… i oczywiście smak! Kompozycja ostatecznie trafiała pod ocenę komisji konkursowej, której przewodniczył Marcin Polus Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Każda potrawa została skrupulatnie skomentowana – a bardzo trafne uwagi były nierzadko pochwałą ale i wskazówką do rozwijania talentu i budowania własnego kunsztu kulinarnego.
Ania i Karolina nie zdobyły co prawda miejsca na podium, ale uczestnictwo w tej niecodziennej „lekcji gotowania” to z pewnością nowe i nietuzinkowe doświadczenie oraz motywacja do dalszej pracy!