JAKUB KORTA WYRÓŻNIONY w XII Konkursie Szkół Gastronomicznych w Krakowie
- By admin
- 22 marca, 2011
- Komentowanie nie jest możliwe
W Zespole Szkół Gastronomicznych Nr 1 w Krakowie odbył się po raz XII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych „ Specjalności regionalne”. Z roku na rok konkurs przyciąga coraz więcej uczniów niemal z całej Polski, ale byli także przedstawiciele szkół gastronomicznych z Francji, Niemiec i Czech. Konkurencja była bardzo duża, a poziom bardzo wysoki.
Z naszej szkoły w konkursie brali udział:
- w zawodzie kucharz:
Jakub Korta z IV TEc, pod opieką p. Anety Wojcieszek przygotował potrawy:
Zakąska zimna: Kuszący zawijaniec na postumencie pistacjowym w towarzystwie sosu śliwkowo-wiśniowego
Deser: Rubinowe gruszki z akcentem malinowo-jagodowym w obecności lodów bazylikowych
Norbert Zakrzewski z IV Ted, który przygotował potrawy:
Zakąska zimna: Polędwica na grzance z tapenadą z oliwek i mini ratatoile
Deser: Krem lodowy z migdałami z sosem wiśniowym
W zawodzie barman:Ewa Tyszkowska z kl. IV Tha, która przygotowała Coffee Drink: Coffee Orlof, Long Drink Acapulco. Mateusz Statek z kl. IV Tec, który przygotował: Coffee Drink Ski Lift, Long drink: Blue Hawaiian.
W konkursie startowało 40 uczniów w zawodzie kucharz i 28 uczniów w zawodzie barman. Jakub Korta zajął 10 miejsce i został WYRÓŻNIONY. Norbert Zakrzewski zajął 24 miejsce, Ewa Tyszkowska zajęła 17 miejsce w kategorii Coffee Drink i Long Drink a Mateusz Statek zajął 18 miejsce w kategorii Long Drink i 14 miejsce w kategorii Coffee Drink.
Wszystkim uczniom, którzy wzięli udział w kankursie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!