II miejsce na Festiwalu Rosołu

  • By ml
  • 15 września, 2016
  • Komentowanie nie jest możliwe

11 września 2016 roku w Trzcianie odbył się VI Festiwal Rosołu. Najistotniejszym punktem programu był konkurs na „Rosół Polski”. Uczniowie naszej szkoły sporządzili rosół jagnięco-wołowy i serwowali z ziemniakami oraz świeżą kolendrą, lubczykiem i koperkiem.

Stoisko przygotowane przez Zespół Szkół Nr 3 w Bochni cieszyło się dużym zainteresowaniem. Przybyli goście chętnie smakowali przygotowanych potraw i napojów wśród których oprócz rosołu znalazły się między innymi: pomidorowe okręciki, cebulaki, kanapeczki z pastą z twarogu i czerwonej kapusty, muffinki cukiniowe, kuleczki owsiane oraz koktajl z jarmużu, napój z dyni i pomidorów. Wyśmienite potrawy w połączeniu z barwną oprawą muzyczną stanowiły spójną całość, która zwróciła uwagę i zachwyciła uczestników Festiwalu.

Profesjonalne Jury pod przewodnictwem Michała Bałazego Kulinarnego Ambasadora Polski w skład, którego weszli również przedstawiciele Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Patronów festiwalu  biorąc pod uwagę smak, zapach, wygląd, barwę, przejrzystość rosołu oraz rodzaj składników i ich naturalność a także prezentację stoiska przyznało naszej szkole II miejsce.

Stoisko promocyjne szkoły oraz rosół został przygotowany przez uczniów: Sarę Majcher i Martynę Kowalską z klasy II TE c, Annę Janiczek z klasy II TE d oraz Karolinę Pasionek, Karinę Sułek i Macieja Kurka z klasy III TE c pod kierunkiem pani Ewy Góry i Anety Porwisz.

Categories: Aktualności

Comments are closed.