I miejsce w X Wojewódzkim Konkursie Wiedzy i Umiejętności Gastronomicznych
- By ml
- 22 marca, 2017
- Komentowanie nie jest możliwe
W dniu 17 marca 2017 r. w Tuchowie odbył się X Wojewódzki Konkurs Wiedzy i Umiejętności Gastronomicznych organizowany przez Samorządowe Centrum Edukacji w Tarnowie oraz Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Tuchowie.
Tematem tegorocznego konkursu był „Polski Stół Jubileuszowy”. W konkursie brało udział 11 drużyn, które rywalizowały ze sobą w dwóch etapach. W pierwszej części – teoretycznej, uczestnicy mieli za zadanie rozwiązać 30 pytań testowych obejmujących zagadnienia z technologii gastronomicznej z towaroznawstwem oraz obsługi konsumenta i usług gastronomicznych. Druga część – praktyczna, polegała na przygotowaniu “Polskiego Stołu Jubileuszowego”.
Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy III TEB- Aleksandra Substelna i Małgorzata Maj pod opieką Pani Magdaleny Hernik, które przygotowały stół na 25 /srebrną/ rocznicę ślubu. Podczas, gdy uczniowie zmagali się z pisaniem testu i przygotowywaniem stołów ich opiekunowie, nauczyciele przedmiotów gastronomicznych zostali zaproszeni na zorganizowane warsztaty przygotowywania proziaków. Warsztaty przeprowadziła Pani Danuta Kostrzyńska, która wraz z mężem prowadzi gospodarstwo agroturystyczne. Uczestnicy warsztatów mieli możliwość degustacji domowego masła, sera twarogowego, kiszonej cukini, smalcu z czosnkiem niedźwiedzim i innych smakołyków.
Pomysłowość nakrycia i dekoracji stołu oraz punkty przyznane z testu pozwoliły uzyskać naszym uczennicom I Miejsce!!!
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!