I miejsce dla Ekonomika w Kulinarnym Wyzwaniu MAKRO Chefa
- By ml
- 9 kwietnia, 2018
- Komentowanie nie jest możliwe
Do pierwszego etapu konkursu Wyzwanie MAKRO Chefa zgłosiło się ok. 50 szkół z całej Polski, do drugiego etapu dostało się 20 szkół, w tym Zespół Szkół Nr 3 w Bochni. Zadaniem konkursowym było przygotowanie autorskiej receptury na danie tradycyjne z wykorzystaniem produktów marki MAKRO Chef: kaszy gryczanej, chrzanu tartego i miodu gryczanego.
Drużyna z naszej szkoły w składzie: Karolina Kurek, Maciej Kurek, Krzysztof Kulig oraz nauczyciele Anna Małyszek i Aneta Porwisz zdobyła I miejsce w głosowaniu publiczności.
W naszym daniu postawiliśmy na rybę – troć wędrowną oraz lokalne produkty Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Bochni, białe wino z Winnicy Nad Dworskim Potokiem Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach oraz sól, z której słynie miasto Bochnia. Dzięki tym składnikom potrawa staje się wyjątkowa. Filet z troci confit wraz z tymiankiem cytrynowym, czosnkiem stanowi wspaniałą podstawę naszego dania. W połączeniu z lodami o smaku maślanki i chrzanu, piany z rukwi wodnej, która jest wyśmienitym dodatkiem do ryb oraz słodko-kwaśnym żelem z buraka jest perfekcyjnie skomponowaną potrawą. Do dania postanowiliśmy dołożyć element chrupiący z kaszy gryczanej – chipsa oraz posmak miodu gryczanego i wina w postaci galaretki.
Na fanpage’u programu Szef dla Młodych Talentów na Facebooku odbyło się głosowanie na nagrodę publiczności. „Głosowanie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem, a rywalizacja była naprawdę zacięta – w ciągu tygodnia oddano blisko 19 tys. głosów!”– mówi Joanna Purzycka, koordynatorka konkursu. Wyniki prezentują się następująco:
- 1 miejsce z wynikiem 3 569 głosów: Zespół Szkół Nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni – troć z maślanką i chrzanem, burakiem, rukwią wodną, kaszą i miodem,
- 2 miejsce z wynikiem 2 848 głosów: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Kluczborku – comber z królika sous-vide z kulami z krupnioka na nutach chrzanu i jabłka z popcornem z kaszy gryczanej niepalonej,
- 3 miejsce z wynikiem 2 354 głosów: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim – pierś z kaczki z kaszą gryczaną w ciemnym piwie.
Dla zwycięzców konkursu sieć hurtowni MAKRO Polska przygotowała nagrody: zestawy noży MAKRO Professional oraz bony na zakupy do MAKRO. Wszystkie zakwalifikowane do konkursu szkoły otrzymały również zestawy produktów spożywczych MAKRO Chef i środków czystości MAKRO Professional
Celem konkursu było zachęcenie szkół do zagłębienia się w kuchnię tradycyjną poprzez kreatywne wykorzystanie produktów nowej marki własnej MAKRO Chef i produktów lokalnych oraz poszukiwanie nowych smaków i połączeń. Dzięki udziałowi w konkursie reprezentujący szkołę uczniowie – pod opieką swoich nauczycieli – mogli rozwijać swoją wyobraźnię, pasję i talent kulinarny.
Dziękujemy za każdy głos oddany na potrawę Ekonomika.