Flambirowanie, czyli podpalanie potraw żywym ogniem

  • By ml
  • 2 kwietnia, 2014
  • Komentowanie nie jest możliwe

31 marca hotelarze z klasy III Tee oraz III Ted wybrali się na wycieczkę naukową do Krakowa. Celem wyjazdu było zapoznanie się z wystrojem restauracji, historią, sztuką nakrywania stołu, podawaniem wina wina w restauracji Hawełka i Tetmajerówka oraz obejrzenie pokazu flambirowania w wykonaniu profesjonalnego kucharza. Spotkanie stało się  okazją do  wymiany doświadczeń zawodowych w zakresie falmbirowania naleśników z jabłkami korzennymi, bananów, pomarańczy, a także orzechów w karmelu, a co najważniejsze degustacji, wymienionych pyszności. Wszystkie desery zostały pięknie podane i  udekorowane naturalnymi sosami,  bez dodatków  substancji konserwujących. Ponadto młodzież miała okazję zobaczyć  produkcję  piwa w samym centrum Krakowa w restauracji  i pubie CK. Browar. Pani piwowar opowiedziała młodzieży o  procesie produkcji piwa. Uczniowie mogli zobaczyć salę rycerską, myśliwską oraz restauracyjną, w której odbywają się liczne imprezy okolicznościowe. Wycieczka na długo pozostanie w naszej pamięci.

 

 

Categories: Aktualności

Comments are closed.