Flambirowanie, czyli podpalanie potraw żywym ogniem
- By ml
- 2 kwietnia, 2014
- Komentowanie nie jest możliwe
31 marca hotelarze z klasy III Tee oraz III Ted wybrali się na wycieczkę naukową do Krakowa. Celem wyjazdu było zapoznanie się z wystrojem restauracji, historią, sztuką nakrywania stołu, podawaniem wina wina w restauracji Hawełka i Tetmajerówka oraz obejrzenie pokazu flambirowania w wykonaniu profesjonalnego kucharza. Spotkanie stało się okazją do wymiany doświadczeń zawodowych w zakresie falmbirowania naleśników z jabłkami korzennymi, bananów, pomarańczy, a także orzechów w karmelu, a co najważniejsze degustacji, wymienionych pyszności. Wszystkie desery zostały pięknie podane i udekorowane naturalnymi sosami, bez dodatków substancji konserwujących. Ponadto młodzież miała okazję zobaczyć produkcję piwa w samym centrum Krakowa w restauracji i pubie CK. Browar. Pani piwowar opowiedziała młodzieży o procesie produkcji piwa. Uczniowie mogli zobaczyć salę rycerską, myśliwską oraz restauracyjną, w której odbywają się liczne imprezy okolicznościowe. Wycieczka na długo pozostanie w naszej pamięci.