“Dzikie Smaki 2015″ – II miejsce dla Katarzyny i Sabiny

  • By ml
  • 19 listopada, 2015
  • Komentowanie nie jest możliwe

W dniu 14 listopada uczennice naszej szkoły uczestniczyły w konkursie kulinarnym “Dzikie Smaki 2015” organizowanym pod patronatem Polskiego Związku Łowieckiego z okręgu tarnowskiego. Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie potraw w dwóch kategoriach: danie główne z dziczyzny oraz deser z owoców leśnych. W konkursie wzięli udział uczniowie szkół gastronomicznych z dwunastu szkół.  Rywalizacja przebiegła w przyjaznej atmosferze, a nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwało jury składające się  z przedstawicieli Związku Łowieckiego w Tarnowie oraz  mistrzowie kulinarni najlepszych restauracji.  Naszą szkołę reprezentowały uczennice z klasy 2 TE d pod przewodnictwem p. Anety Wojcieszek.
Z ogromną przyjemnością pragniemy zakomunikować, że jury przyznało  II miejsce w kategorii “Dzikie smaki 2015
Katarzynie Jaworskiej i Sabinie Dziedzic za super smaczne danie główne: Polędwica z jelenia w aromatyzowanych ziołach podany na komosie ryżowej w towarzystwie chrustu z jarmużu oraz pniaczków porowych zakropiona jarzębinowym sosem”.
W kategorii Smaki słodko leśne 2015”  za deser : „Mgiełka z dzikiej róży i herbaty zielonej podana na sosnowy runie leśnym w asyście karmelizowanego orzecha włoskiego”, który wykonały - Klaudia Szczygieł oraz Maria Kornaś również uplasował się na wysokim miejscu.

 Jury doceniło technikę pracy, porządek i czystość na stanowisku, wyrafinowany smak oraz dobór składników i sposób podania.

Uczestniczki wróciły z dyplomami  i upominkami oraz spełnieniem marzeń o byciu na podium.

Serdecznie gratulujemy!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categories: Aktualności

Comments are closed.