“Dzikie Smaki 2015″ – II miejsce dla Katarzyny i Sabiny
- By ml
- 19 listopada, 2015
- Komentowanie nie jest możliwe
W dniu 14 listopada uczennice naszej szkoły uczestniczyły w konkursie kulinarnym “Dzikie Smaki 2015” organizowanym pod patronatem Polskiego Związku Łowieckiego z okręgu tarnowskiego. Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie potraw w dwóch kategoriach: danie główne z dziczyzny oraz deser z owoców leśnych. W konkursie wzięli udział uczniowie szkół gastronomicznych z dwunastu szkół. Rywalizacja przebiegła w przyjaznej atmosferze, a nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwało jury składające się z przedstawicieli Związku Łowieckiego w Tarnowie oraz mistrzowie kulinarni najlepszych restauracji. Naszą szkołę reprezentowały uczennice z klasy 2 TE d pod przewodnictwem p. Anety Wojcieszek.
Z ogromną przyjemnością pragniemy zakomunikować, że jury przyznało II miejsce w kategorii “Dzikie smaki 2015” Katarzynie Jaworskiej i Sabinie Dziedzic za super smaczne danie główne: „Polędwica z jelenia w aromatyzowanych ziołach podany na komosie ryżowej w towarzystwie chrustu z jarmużu oraz pniaczków porowych zakropiona jarzębinowym sosem”.
W kategorii “Smaki słodko leśne 2015” za deser : „Mgiełka z dzikiej róży i herbaty zielonej podana na sosnowy runie leśnym w asyście karmelizowanego orzecha włoskiego”, który wykonały - Klaudia Szczygieł oraz Maria Kornaś również uplasował się na wysokim miejscu.
Jury doceniło technikę pracy, porządek i czystość na stanowisku, wyrafinowany smak oraz dobór składników i sposób podania.
Uczestniczki wróciły z dyplomami i upominkami oraz spełnieniem marzeń o byciu na podium.
Serdecznie gratulujemy!