Kulinarny duet na podium.
- By ml
- 15 grudnia, 2017
- Komentowanie nie jest możliwe
W dniach 8-9 grudnia 2017 odbył się finał XII Europejskiego Konkursu Kulinarnego podczas Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA 2017 w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym G2A Arena w Jasionce k. Rzeszowa.Organizatorami tego przedsięwzięcia był Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego oraz Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.
Naszą szkołę reprezentowała drużyna z klasy IVc technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w składzie: Maciej Kurek i Krzysztof Kulig, która zakwalifikowała się do ścisłego finału 12-tu najlepszych uczniów z kraju i zagranicy. Ekipę Szkoły przygotowywała pani Aneta Porwisz. Temat konkursu to: “Kierunek – wieprzowina”. Danie zasadnicze z polędwiczki wieprzowej z obowiązkowym wykorzystaniem sera koziego, ziemniaków oraz warzyw: bób, fasola szparagowa cięta żółta.
Uczniowie Maciek i Krzysiek popisali się mistrzowskim smakiem, techniką wykonania i przygotowali „Otuloną polędwiczkę wieprzową na puree z bobu w asyście sosu śliwkowego z pianką z koziego sera”. Potrawa konkursowa była przygotowana z zastosowaniem techniki sous vide zachowującej wysoką wartość odżywczą produktów. Duet z Bochni zdobył III miejsce. Zmagania uczestników konkursu oceniane były przez:
Marcin Dudek – Executive Chef Hotel Best Western Q Kraków****
Michał Kuduk – Executive Chef Hotel Kossak**** – Kraków, członek kadry seniorów Narodowej Kulinarnej Reprezentacji Polski na Puchar Świata w Luksemburgu 2018 r.
Arkadiusz Wejer – Executive Chef Restauracji Graden Hotel Hilton Garden Inn**** – Rzeszów
Kazimiera Staszel – Executive Chef Restauracji Hotelu Kopieniec Fizjo&Med **** – Murzasichle
Maciej Pasternak – Executive Chef kuchni restauracji Radość
Sebastian Maź – Executive Chef – Restauracji Rudskogen Motorsenter AS Norwegia
Patryk Mach – Chef w restauracji Simple Hotelu Blue Diamond Active SPA****, członek Kadry Narodowej Kucharzy Juniorów Polski, srebrny i brązowy medalista Mistrzostw Świata w Erfurcie 2016
Michał Ziaja – Chef Restauracji Manufaktura Hotelu Metropolitan**** – Rzeszów, członek Kadry Narodowej Kucharzy Juniorów Polski, brązowy medalista na Olimpiadzie Kulinarnej Luksemburg 2014, członek Kadry Narodowej Kucharzy Juniorów Polski na Olimpiadzie Kulinarnej IKA Erfurt 2016
Członkowie Kulinarnej Kadry Polski Poland National Culinary Team będą reprezentować Polskę na EXPOGAST CULINARY WORLD CUP 2018 Luksemburg, który odbędzie się od 23-29 listopada 2018 r.
Dzięki temu sukcesowi do szkoły powędrowały pamiątkowe medale, dyplomy i nagrody rzeczowe, które będą pomagały w realizowaniu następnych pomysłów kulinarnych a młodzi kucharze zdobyli kolejne cenne doświadczenia zawodowe, które wykorzystają w dalszym doskonaleniu swoich umiejętności gastronomicznych Uczniom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych!.
Dziękujemy szefowi kuchni i zespołowi kucharzy z partnerskiej restauracji Naszej Szkoły „Saliny” z Galerii Bocheńskiej za pomoc w przygotowaniu do konkursu.