DNI OTWARTE SZKOŁY
- By admin
- 12 marca, 2010
- Komentowanie nie jest możliwe
KIERUNKI KSZTAŁCENIA W ROKU 2010/2011
TECHNIKUM
TECHNIK EKONOMISTA Specjalizacje: bankowość i menedżer małego biznesu
Kształcenie w tym zawodzie przygotowuje do pracy w instytucjach związanych z bankowością, ubezpieczeniami, podatkami, w obrocie i zarządzaniu nieruchomościami oraz innych podmiotach gospodarczych, w których potrzebna jest umiejętność z zakresu finansów i rachunkowości (działy księgowości, wynagrodzeń, planowania i sprawozdawczości finansowej, polityki zatrudnienia, zaopatrzenia i gospodarki materiałowej sprzedaży produktów itp.).
Swoje umiejętności praktyczne uczniowie zdobywają na dwóch czterotygodniowych praktykach w Krakowskim Banku Spółdzielczym, Urzędzie Skarbowym, Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych, Urzędzie Gminy, Starostwie Powiatowym oraz w jednostkach gospodarczych – Bolarus S.A., Sanit, Marka, Eurostal – Południe, Igloo, Cold i innych na terenie miasta.
TECHNIK HOTELARSTWA
Uczniowie zdobywają wiadomości teoretyczne i umiejętności praktyczne związane z kompleksową obsługą gości hotelowych. Większość zajęć z przedmiotów zawodowych prowadzona jest w pracowni hotelarskiej, w której znajduje się recepcja hotelowa, a część w pełni wyposażonym pokoju hotelowym. W klasie II i III uczniowie odbywają miesięczne praktyki zawodowe w renomowanych hotelach w Bochni i Krakowie (Millenium, Sutoris, Cold, Andels, Chopin, Sheraton, Radisson, Europejski, Polonia),a także w Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku.
TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ
Technik obsługi turystycznej, to idealny kierunek dla wszystkich tych, którzy są pasjonatami podróżowania i uwielbiają odkrywać nowe miejsca. W trakcie nauki dowiesz się jak przygotować wycieczki i jak w ich trakcie spełnić wszystkie oczekiwania klienta. Po ukończeniu naszej szkoły będziesz wiedzieć, jak fachowo udzielić informacji dotyczącej warunków uczestnictwa w imprezie turystycznej, programu i jakości usług. Poradzisz sobie w najtrudniejszych sytuacjach i żadne turystyczne pytanie nie będzie dla Ciebie nie do rozwiązania. Umiejętności praktyczne uczniowie zdobywają w trakcie praktyk, łącznie dwunasto- tygodniowych w klasie II i III w biurach turystycznych, hotelach oraz pensjonatach.
TECHNIK ŻYWIENIA I GOSPODARSTWA DOMOWEGO
Kształcenie w zawodzie technika żywienia gospodarstwa domowego przygotowuje do pracy w różnych zakładach gastronomicznych na stanowiskach związanych z działalnością produkcyjną tj. technologa, kierownika produkcji, z działalnością handlowo – usługową na stanowiskach kelner, bufetowy, kierownik sali, jak również w instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym. Umiejętności praktyczne uczniowie zdobywają na dwóch cztero – tygodniowychpraktykach w bocheńskich i krakowskich restauracjach oraz hotelach.
KUCHARZ
Kształcenie w zawodzie kucharz daje kwalifikacje do pracy na stanowiskach kucharza, kierownika produkcji w obiektach gastronomicznych, tj. restauracjach, kawiarniach, barach, bufetach, stołówkach, domach wypoczynkowych, sanatoriach, szpitalach itp.
Kucharz może być również zatrudniony w przedsiębiorstwach zajmujących się wytwarzaniem produktów i półproduktów spożywczych, może także prowadzić własną działalność gospodarczą. Swoje umiejętności praktyczne uczniowie zdobywają w trakcie czterotygodniowych praktyk w restauracjach i kuchniach hotelowych w Bochni i Krakowie.
SZKOŁA ZAWODOWA
Zawód SPRZEDAWCA
Kształcenie w zawodzie sprzedawca umożliwia zdobycie wiedzy i umiejętności związanych ze sprzedażą produktów w punktach sprzedaży drobnodetalicznej, detalicznej, hurtowej. Absolwenci mogą być zatrudnieni w różnych firmach handlowych na stanowiskach sprzedawcy lub magazyniera.
Przygotowanie praktyczne do zawodu uczniowie otrzymują w czasie zajęć w szkolnych pracowniach towaroznawstwa i komputerowych oraz w czasie zajęć praktycznych w jednostkach handlowych na terenie Bochni i okolic. Okres nauki trwa 2 lata i kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.
Zawód KUCHARZ MAŁEJ GASTRONOMII
Kształcenie w zawodzie kucharz małej gastronomii przygotowuje do pracy w zakładach gastronomicznych na stanowiskach: kucharz, szef kuchni oraz do podejmowania działalności gospodarczej na własny rachunek.
Umiejętności praktyczne uczniowie zdobywają przede wszystkim w czasie cotygodniowych zajęć praktycznych w bocheńskich restauracjach i kuchniach hotelowych. Okres nauki trwa 2 lata i kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.
LICEUM PROFILOWANE
Profil USŁUGOWO – GOSPODARCZY
Nauka z szkole trwa 3 lata i kończy się egzaminem maturalnym. Absolwenci przygotowani są do podjęcia nauki w szkole policealnej kończącej się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe w zawodach usługowo – gospodarczych albo do podjęcia dalszej nauki na dowolnej uczelni wyższej.