DNI OTWARTE SZKOŁY

  • By admin
  • 12 marca, 2010
  • Komentowanie nie jest możliwe
W dniach 18 – 19 marca 2010 r. w godz od 9:00 do 15:00 Zespół Szkół nr 3 w Bochni zaprasza wszystkich zainteresowanych do zapoznania się z naszą szkołą i jej ofertą edukacyjną. Uczniom gimnazjów miasta i okolic wraz z opiekunami proponujemy “wycieczkę” po naszym budynku szkolnym. Spotkania poszczególnych klas gimnazajalnych rozpoczynają sie w bibliotece szkolnej, gdzie będzie można zobaczyć ciekawą prezentację multimedialną o życiu szkoły. Młodzież będzie miała okazję zobaczyć również pracownie związane z profilami naszej szkoły oraz wziąć udział w pokazie baristycznym. Serdecznie zapraszamy

KIERUNKI KSZTAŁCENIA W ROKU 2010/2011

TECHNIKUM

TECHNIK EKONOMISTA Specjalizacje: bankowość i menedżer małego biznesu

Kształcenie w tym zawodzie przygotowuje do pracy w instytucjach związanych  z bankowością, ubezpieczeniami, podatkami, w obrocie i zarządzaniu nieruchomościami oraz innych podmiotach gospodarczych, w których potrzebna jest umiejętność z zakresu finansów i rachunkowości (działy księgowości, wynagrodzeń, planowania i sprawozdawczości finansowej, polityki zatrudnienia, zaopatrzenia i gospodarki materiałowej sprzedaży produktów itp.).

Swoje umiejętności praktyczne uczniowie zdobywają na dwóch czterotygodniowych praktykach w Krakowskim Banku Spółdzielczym, Urzędzie Skarbowym, Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych, Urzędzie Gminy, Starostwie Powiatowym  oraz  w jednostkach gospodarczych – Bolarus S.A., Sanit, Marka, Eurostal – Południe, Igloo, Cold i innych na terenie miasta.

TECHNIK HOTELARSTWA

Uczniowie zdobywają wiadomości teoretyczne i umiejętności praktyczne związane z kompleksową obsługą gości hotelowych. Większość zajęć z przedmiotów zawodowych prowadzona jest w pracowni hotelarskiej, w której znajduje się recepcja hotelowa, a część w pełni wyposażonym pokoju hotelowym. W klasie II i III uczniowie odbywają miesięczne praktyki zawodowe w renomowanych hotelach w Bochni i Krakowie (Millenium, Sutoris, Cold, Andels, Chopin, Sheraton, Radisson, Europejski, Polonia),a także w Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku.

TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ

Technik obsługi turystycznej, to idealny kierunek dla wszystkich tych, którzy są pasjonatami podróżowania i uwielbiają odkrywać nowe miejsca. W trakcie nauki dowiesz się jak przygotować wycieczki i jak   w ich trakcie spełnić wszystkie oczekiwania klienta. Po ukończeniu naszej szkoły będziesz wiedzieć, jak fachowo udzielić informacji dotyczącej warunków uczestnictwa w imprezie turystycznej, programu i jakości usług. Poradzisz sobie w najtrudniejszych sytuacjach i żadne turystyczne pytanie nie będzie dla Ciebie nie do rozwiązania. Umiejętności praktyczne uczniowie zdobywają w trakcie praktyk, łącznie dwunasto- tygodniowych w klasie II i III w biurach turystycznych, hotelach oraz pensjonatach.

TECHNIK ŻYWIENIA I GOSPODARSTWA DOMOWEGO

Kształcenie w zawodzie technika żywienia gospodarstwa domowego przygotowuje  do pracy w różnych zakładach gastronomicznych na stanowiskach związanych z działalnością produkcyjną  tj. technologa, kierownika produkcji, z działalnością handlowo – usługową na stanowiskach kelner, bufetowy, kierownik sali, jak również w instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym. Umiejętności praktyczne uczniowie zdobywają na dwóch cztero – tygodniowychpraktykach w bocheńskich i krakowskich restauracjach oraz hotelach.

KUCHARZ

Kształcenie w zawodzie kucharz daje kwalifikacje do pracy na stanowiskach kucharza, kierownika produkcji w obiektach gastronomicznych, tj. restauracjach, kawiarniach, barach, bufetach, stołówkach, domach wypoczynkowych, sanatoriach, szpitalach itp.

Kucharz może być również zatrudniony w przedsiębiorstwach zajmujących się wytwarzaniem produktów i półproduktów spożywczych, może także prowadzić własną działalność gospodarczą.  Swoje umiejętności praktyczne uczniowie zdobywają w trakcie czterotygodniowych praktyk w restauracjach i kuchniach hotelowych w Bochni i Krakowie.

SZKOŁA ZAWODOWA

Zawód SPRZEDAWCA

Kształcenie w zawodzie sprzedawca umożliwia zdobycie wiedzy i umiejętności związanych ze sprzedażą produktów w punktach sprzedaży drobnodetalicznej, detalicznej, hurtowej. Absolwenci mogą być zatrudnieni w różnych firmach handlowych na stanowiskach sprzedawcy lub magazyniera.

Przygotowanie praktyczne do zawodu uczniowie otrzymują w czasie zajęć w szkolnych pracowniach  towaroznawstwa i komputerowych oraz w czasie zajęć praktycznych w jednostkach handlowych na terenie Bochni i okolic. Okres nauki trwa   2 lata i kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.

Zawód KUCHARZ MAŁEJ GASTRONOMII

Kształcenie w zawodzie kucharz małej gastronomii przygotowuje do pracy  w zakładach gastronomicznych na stanowiskach: kucharz, szef kuchni oraz  do podejmowania działalności gospodarczej na własny rachunek.

Umiejętności praktyczne uczniowie zdobywają przede wszystkim w czasie cotygodniowych zajęć praktycznych w bocheńskich restauracjach i kuchniach hotelowych. Okres nauki trwa 2 lata i kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.

LICEUM PROFILOWANE

Profil USŁUGOWO – GOSPODARCZY

Nauka z szkole trwa 3 lata i kończy się egzaminem maturalnym. Absolwenci przygotowani są do podjęcia nauki w szkole policealnej kończącej się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe w zawodach usługowo – gospodarczych albo do podjęcia dalszej nauki na dowolnej uczelni wyższej.

Categories: Aktualności

Comments are closed.