Cykl szkolen dla najmłodszych – “Nadwadze stop – wiem, co jem”
- By ml
- 28 kwietnia, 2015
- Komentowanie nie jest możliwe
Dnia 21 kwietnia 2015 r. w ramach realizacji projektu “Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” odbyło się kolejne spotkanie z najmłodszą grupą dzieci z klasy I b z Publicznej Szkoły Podstawowej im. Jana Kartego przy Zespole Placówek Oświatowych w Trzcianie.
Akcja “Zdrowe śniadania – wiem, co jem”, tworzona i przeprowadzona przez uczniów naszej szkoły z klas gastronomicznych dla najmłodszych gości miała na celu ukazanie i ukształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat. Uczniowie naszej szkoły pod opieka nauczycieli przedmiotów gastronomicznych: pani A. Małyszek, E. Góry wyczarowali prawdziwe kuchenne cuda. Kulinarne niespodzianki, kolorowe stroje warzyw i owoców, rybki w akwariach, które stały się atrakcją dla najmłodszych dzieci. Fantazyjne, kolorowe kanapeczki samodzielnie przygotowane przez najmłodszych pod uważnym okiem opiekunów z klasy I Te c, soki owocowo-warzywne to tylko niektóre z pysznych i zdrowych potraw, które dzieci potrafią sobie przygotować na śniadanie. Pyszne śniadanko poprzedziła część wiadomości i umiejętności informatycznych. Poprzez zabawę przy wykorzystaniu komputera, dzieci rozwiązywały krzyżówki, łamigłówki, malowały obrazki, oglądały prezentację na temat “Jak zdrowo żyć”. Dzięki temu dowiedziały się min. jakie witaminy znajdują się w poszczególnych warzywach i owocach., za co są odpowiedzialne oraz dlaczego powinny uprawiać sport. Opiekę nad pierwszakami sprawowali uczniowie z klasy I TE a. Pierwszaki ochoczo uczestniczyły w zajęciach, a za każde dobrze wykonane zadanie otrzymały dyplom “Mistrza klawiatury” oraz ulotki ze wskazówkami na temat zdrowego żywienia. Nad całoscia prac czuwała pani Agnieszka Krupińska. Całej akcji towarzyszył przyjazny klimat i uśmiech na twarzy. Dziękuję za wkład pracy wszystkim uczestnikom – koordynator Danuta Tokarczyk.