„BLACK BOX – wyczaruj słodki deser”
- By ml
- 11 maja, 2018
- Komentowanie nie jest możliwe
Już po raz drugi walczymy o tytuł „KULINARNEGO MISTRZA 2018”! Zapraszamy do wzięcia udziału w szkolnym konkursie „BLACK BOX – wyczaruj słodki deser”, który w tym roku połączony będzie z wizytą KAROLA OKRASY 4 czerwca 2018 r. …
Zasady zgłaszania się do udziału w konkursie znajdziecie w Regulaminie Konkursu.
REGULAMIN SZKOLNEGO KONKURSU KULINARNEGO
„BLACK BOX – wyczaruj słodki deser”
O TYTUŁ „KULINARNEGO MISTRZA 2018”
REGULAMIN KONKURSU:
I. INFORMACJE OGÓLNE
- Organizatorem Konkursu Kulinarnego jest Zespół Szkół Nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni.
- Konkurs odbędzie się 4 czerwca 2017 r. w godz. 7.30-11.00
- Celem konkursu jest:
- rozwijanie mądrego współzawodnictwa pomiędzy uczniami – uczestnikami konkursu
- aktywizacja młodzieży do doskonalenia zawodowego
- pobudzanie rozwoju ucznia, jego uzdolnień i zainteresowań
- promocja talentów młodych adeptów sztuki kulinarnej
- wymiana doświadczeń i porównanie umiejętności uczniów
- WARUNKI UCZESTNICTWA
- Konkurs dla uczniów o profilu gastronomicznym jest konkursem wewnątrzszkolnym
- W konkursie mogą wziąć udział uczniowie klasy I-III: ZSZ - kucharz oraz Technikum – technik żywienia i usług gastronomicznych – maksymalnie 7 osób.
- O kwalifikacji do konkursu decyduje kolejność zgłoszeń.
- Zgłoszenia do konkursu wyłącznie na adres mailowy halszka84@gmail.com , do dnia 25 maja 2018 r.
- ZASADY KONKURSU
- Podczas konkursu wszyscy uczestnicy zajmują wylosowane stanowiska,
- Uczestnicy pracować będą przy indywidualnych stanowiskach pracy, wyposażonych standardowo. Inny sprzęt dostępny w pracowni gastronomicznej– do uzgodnienia z organizatorem,
- Każda uczestnik otrzymuje identyczny, tzw. Black Box w którym znajdować
się będą produkty, z których należy przygotować danie konkursowe, - Dodatkowe surowce będą ogólnodostępne dla wszystkich uczestników konkursu,
- Produkty użyte do wykonania dania konkursowego zapewnia organizator dzięki hojności sponsorów.
- Czas na wykonanie zadania – 120 min., łącznie z zapoznaniem się ze skrzynką Black Box, przygotowaniem stanowiska pracy, wykonaniem i prezentacją swojej potrawy.
- Receptura powinna zawierać składniki potrzebne do przygotowania
i zaprezentowania 2 porcji dania. - Dodatkami dekoracyjnymi przywiezionymi przez uczestników mogą być tylko świeże zioła i kwiaty jadalne
- Uczestnicy konkursu nie mogą korzystać z urządzeń telekomunikacyjnych oraz innych pomocy, stwierdzenie takiego faktu skutkuje przerwaniem konkursu
i wykluczeniem uczestnika, - Do punktacji jury będzie brane m.in. pod uwagę:
- Organizacja pracy, BHP oraz czystość stanowiska pracy
- Wykorzystanie i dobór produktów z Black Boxu.
- Technika wykonania i jakość pracy
- Wygląd i aranżacja potrawy
- Czas pracy
- Smak i wyrazistość potrawy
- Kreatywność i oryginalność
11. Tytuły potraw oraz receptury prac konkursowych powinny być wyjątkowo oryginalne i pomysłowe. Jury, oprócz sprawdzenia umiejętności kulinarnych, kreatywności i zdolności technicznych, poprosi o indywidualną prezentację każdego dania z opracowaną nazwą.
12.Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród odbędzie się po ustaleniach jury.