„Black box”
- By admin
- 29 maja, 2012
- Komentowanie nie jest możliwe
To hasło konkursu, który odbył się w dwóch grupach klas gastronomicznych naszej szkoły III Tec – technik żywienia oraz III Ted – kucharz. Konkurs był przeprowadzony w celu urozmaicenia zajęć praktycznych i popularyzowania idei konkursu. Miał na celu sprawdzenie rzeczywistych umiejętności uczniów w kuchni i ich kreatywnego, twórczego myślenia. Uczniowie nie wiedzieli wcześniej, jakie produkty będą mieć do dyspozycji, więc nie mogli się przygotować do zajęć z konkretnych przepisów. Mogli wykorzystać filet z kurczaka, ziemniaki, kapustę pekińską oraz ser żółty. Drugi zestaw różnił się tym, że zamiast kapusty pekińskiej był szpinak. Ponadto dostępne były produkty z tzw. bufetu czyli makaron, ryż, jaja, mąka, ogórek, pomidor, rzodkiewka, cebula, przyprawy. Młodzież pierwszy raz brała udział w tego typu zajęciach i wykazała się dużą kreatywnością.
Pierwsze miejsce z klasy III Tec zdobyła Gabriela Kukla z potrawą „Kurczak zapiekany z ziemniakami i serem”
Pierwsze miejsce z klasy III Ted zdobyła Jolanta Rojowska z potrawą „Roladki drobiowe w kompozycji ze szpinakiem ozłocone sezamem”. Wszyscy uczniowie wyczarowali swoje potrawy po mistrzowsku i zgodnie stwierdzili, że warto organizować takie zajęcia.