Arleta Piwowarska – finalistką III Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej
- By admin
- 27 kwietnia, 2011
- Komentowanie nie jest możliwe
W dniach 12-14 kwietnia 2011 r. w Zespole Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich w Kołobrzegu odbył się etap centralny III Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej, w którym wzięło udział 40 najlepszych uczniów szkół hotelarskich z całej Polski wyłonionych w trakcie eliminacji okręgowych. Naszą szkołę reprezentowała uczennica klasy III TH b –Arleta Piwowarska.
Finał został podzielony na dwa etapy. Pierwszy składał się z testu, który zawierał 100 zadań zamkniętych. Nie należał on do łatwych, bowiem uczestnicy musieli potwierdzić, że profesjonalny hotelarz powinien posiadać rozległą wiedzę z zakresu hotelarstwa, marketingu, finansów, rachunkowości, prawa i ekonomii, obsługi konsumenta, a ponadto wykazać się umiejętnością szybkiego i dobrego podejmowania decyzji. Na rozwiązanie było bowiem tylko 40 minut. Test pozwolił wyłonić 16 finalistów, którzy następnie zmagali się w zadaniach sprawdzających umiejętności praktyczne przyszłych hotelarzy. Była to obsługa gości w restauracji hotelowej, w tym nakrycie stołu zgodnie z wylosowanym menu. Poza tym uczestnicy byli oceniani za rytmiczność pracy, sposób i kierunek poruszania się, optymalizację drogi między stołem a pomocnikiem kelnerskim. Kolejne zadanie polegało na obsłudze gościa w recepcji hotelowej w wybranym języku obcym. Trzeba było wykazać się nie tylko wiedzą, ale również kurtuazją wobec obsługiwanego gościa – dyrektora hotelu, który był ekspertem językowym, odpowiednią prezencją, znajomością języków obcych, pomysłowością a także zdolnością odnalezienia się w nietypowej sytuacji (gość był nieśmiały) i radzenia sobie ze stresem.
Po dwóch dniach trudnych zmagań jury wybrało najlepszych „hotelarzy” w kraju.
Arleta Piwowarska – na szczeblu centralnym III Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej zajęła V miejsce.Chociaż jest dopiero w trzeciej klasie, to jako finalistka olimpiady jest już zwolniona z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Nad całością przygotowań Arlety do etapu centralnego czuwały nauczycielki: Aleksandra Kornaś (j. angielski), Alina Krakowska (obsługa konsumenta) i Lucyna Korta (hotelarstwo).